Posebno planinsko područje u Kamerunu dobilo ključnu zaštitu | WWF

Posebno planinsko područje u Kamerunu dobilo ključnu zaštituPosted on 28 January 2010
Mount Cameroon is an important refuge and home to many species found nowhere else, including high numbers of plants. A very isolated population of forest elephant also lives there.
© WWF-CARPO
Jaunde, Kamerun: Novi nacionalni park, proglašen od strane Vlade Kameruna, obuhvata najviše planine u zapadnoj i centralnoj Africi i doprineće zaštiti nekim od najređih ekosistema u slivu reke Kongo.

Vlada Kameruna je nedavno potpisala dekret o proglašavanju 58.178 hektara Mount Kamerun Nacionalnog parka, koji obuhvata 4.095 metara visoku planinu Kamerun, koja je takođe jedan od najvećih aktivnih vulkana na afričkom kontinentu.

"Park od ovakvog značaja će pomoći da se obnove populacije životinja", rekao je Atanga Ekobo, upravljač WWF projekta za obalne šume (WWF Costal Forest Project), koji obuhvata ovaj region. "To će takođe podsticati održivo korišćenje prirodnih resursa uvođenjem i promovisanjem alternativnih izvora prihoda za lokalne zajednice".

Planina Kamerun je važno utočište i dom za veliki broj vrsta koje se ne nalaze nigde drugde, uključujući i veliki broj biljnih vrsta. Vrlo izolovana populacija šumskog slona (Loxodonta cyclotis) takođe živi tamo.

Dugi niz godina, loše planiranje korišćenja zemljišta, nekontrolisana seča, porast poljoprivrede i trgovina divljim životinjama radi ishrane (tzv. “bushmeat”) oštetilo je šumska područja i njihovu visoku biološku raznovrsnost.

Procena WWF-a je da, ako se bude dobro upravljalo novim nacionalnim parkom, preostala prirodna bogatstva ovog krhkog ekosistema će se očuvati i poboljšaće se životni standard lokalnog stanovništva.

Oko 300.000 ljudi živi na području koje im pruža velike količine šumskih proizvoda koji nisu drvo, štiti njihove zalihe vode i čuva brojne svetinje za mnoge tradicionalne zajednice.

Pored toga, planina Kamerun ima veliki potencijal za eko-turizam, po proceni WWF, koji smatra da će stvaranje ovog parka povećati taj potencijal.

"Kamerun ponovo pokazuje svoju volju da zaštiti i pravilno upravlja životnom sredinom", rekla je Nataša K. Kvist, regionalni direktor WWF u centralnoj Africi. "Park je stvoren u oblasti gde su ljudske aktivnosti bile intenzivne tokom proteklih godina i plan upravljanja će se razvijati uz učešće lokalne populacije da bi se definisao način na koji bi oni i dalje mogli da koriste svoje prirodne resurse."

Stvaranje novog Nacionalnog parka Maunt Kamerun rezultat je intenzivnih napora i saradnje između MINFOF (Ministarstva šumarstva i faune Kameruna) i WWF od 2007. godine, uz finansijsku podršku German Cooperation (KfW). WWF Sweden je takođe obezbedio poseban vid podrške za praćenje i nadgledanje aktivnosti tri šumska slona putem radio-ogrlica.
Mount Cameroon is an important refuge and home to many species found nowhere else, including high numbers of plants. A very isolated population of forest elephant also lives there.
© WWF-CARPO Enlarge