Proslava Dana Dunava ovog vikenda na Zemunskom keju | WWF

Proslava Dana Dunava ovog vikenda na Zemunskom kejuPosted on 25 June 2013
Pozivnica za Dan Dunava
© Coca-Cola
Beograd - U cilju unapređenja zaštite i očuvanja Dunavskog basena, desetu godinu za redom biće sprovedena kampanja Dan Dunava, sa ciljem da podigne svest i dodatno edukuje građane o tome koliko je važno da očuvamo reke i racionalno upotrebljavamo vodene resurse. Organizator kampanje Dan Dunava u Srbiji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede–Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem. WWF-Svetski fond za prirodu će i ove godine biti jedan od učesnika na manifestacijama u Beogradu i Bačkom Monoštoru. Inicijator obeležavanja Dana Dunava u zemljama širom Evrope je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for the Protection of Danube River – ICPDR) koju čini 14 zemalja Dunavskog sliva.

Posetioci štanda WWF-a će imati priliku da nauče zanimljive činjenice o Dunavu i dunavskim jesetrama – krajnje ugroženoj vrsti riba koja je pred nestankom iz sliva Dunava usled brojnjih pretnji po njihov opstanak, od kojih su najvažnije prekomerni ribolov i trgovina kavijarom, prekid migratornih puteva, gubitak staništa i zagađenje vode. Takođe, svi zainteresovani posetioci će moći da se informišu o aktivnostima i projektima WWF-a na zaštiti i očuvanju sliva Dunava kroz projekte u Srbiji, reše kviz o vodenom otisku i dobiju informacije o racionalnom korišćenju resursa, pre svega vode i energije.

Na centralnoj proslavi Dana Dunava, koja će se održati na Zemunskom keju u Beogradu od 11 do 15 časova, sve posetioce očekuje prava rođendanska atmosfera. Organizatori najavljuju muziku, klovnove, predstave i različite radionice za najmlađe u kojima će imati priliku da izraze svoju kreativnost. WWF će organizovati eksperimentarijum za najmlađe kao i kviz za učenike osnovnih škola sa područja Beograda, sa fokusom na Dunav, jesetre i zaštićena područja duž toka reke Dunav.

U Bačkom Monoštoru, u okviru šestog ekološko-muzičkog festivala „Regeneracija Dunava" čiji je cilj promocija Dunava i podunavlja kao jedinstvenog prirodnog bogatstva koje čini okosnicu načina života ljudi na našem podneblju, biće organizovan program za sve uzraste. Umetničke radionice za najmlađe, okrugli sto na temu UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav, izložba fotografija autora Silarda Kovača pod nazivom „Vodeni lavirint“, i mnoge druge aktivnosti u sklopu „Regeneracije“ kao što su bodroška tvrđava od slame, vožnja brodićem, muzičko-edukativni sadržaji na plaži, koncerti i mnogobrojna iznenađenja.

Pozivamo vas da nam se pridružite u proslavi Dana Dunava, u subotu, 29. juna, na Zemunskom keju, od 11 do 15 časova.