Pet novih prirodnih područja upisano na UNESCO Listu svetske baštine | WWF

Pet novih prirodnih područja upisano na UNESCO Listu svetske baštinePosted on 25 June 2013
Namib peščano more - Namibija
© IUCN Peter Howard
Pnom Pen, Kambodža, 25. jun 2013 - Namib peščano more (Namibija), Sinđang Tianšan (Kina), Nacionalni park Tadžik (Tadžikistan), Planina Etna (Italija) i El Pinakate i Velika pustinja Altar (Meksiko) su pet novih prirodnih područja upisanih na UNESCO Listu svetske baštine sledeći preporuke IUCN-a. Ovogodišnje, 37. zasedanje Komiteta svetske baštine se održava u Pnom Penu, Kambodža.

Srbija se nedavno priključila velikom projektu za očuvanje Dinarida u kome učestvuje šest zemalja iz regiona. Dinaridi su prepoznati kao područje sa potencijalom za upis na UNESCO Listu svetske baštine i IUCN će pružiti neophodnu stručnu podršku Srbiji u ovom značajnom projektu.

„Od prostranih pustinja Namibije i Meksika, preko vulkana u Italiji, do visokih planinskih venaca Kine i Tadžikistana, sva ova područja predstavljaju jedinstvene primere očuvane prirode. Čestitamo zemljama na primeni najviših svetskih standarda u zaštiti prirode u cilju njihovog trajnog očuvanja,“ izjavio je Boris Erg, Direktor IUCN Programske kancelarije za jugoistočnu Evropu, smeštene u Beogradu.

„Baština je naše nasleđe iz prošlosti, naša sadašnjost i ono što ćemo ostaviti budućim generacijama. Vrednost područja upisanih na Listu svetske baštine je jedinstvena i nezamenljiva za čovečanstvo i kao takva, ova područja pripadaju ljudima čitavog sveta. Izuzetno mi je zadovoljstvo što je delegacija Srbije tokom 37. zasedanja Komiteta za svetsku baštinu u Pnom Penu, kao jedna od 21 članice Komiteta svojim aktivnim zalaganjem doprinela zaštiti ovih izuzetno vrednih područja,“ istakla je Duška Dimović, član delegacije i direktor WWF programa u Srbiji.

Sa novih pet upisa na UNESCO Listu svetske baštine ukupan broj prirodnih područja na svetu je dostigao 193. Ovo su najznačajniji i najočuvaniji prirodni predeli na planeti, i predstavljaju retka područja koja mogu da zadovolje visoke kriterijume UNESCO-a. Da bi prirodna područja bila upisana na Listu, potrebno je da Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) izvrši detaljnu evaluaciju područja predloženih za upis i dostavi ih Komitetu za svetsku baštinu na razmatranje. Srbija je 2011. godine postala jedna od dvadeset jedne zemlje članice Komiteta.


Detaljnije o pet novih prirodnih područja upisanih na UNESCO Listu svetske baštine

Namib peščano more je maglovita pustinja prekrivena peščanim dinama duž obale Atlanskog okeana u Namibiji. Ovo područje izuzetne lepote je prvo upisano na Listu u poslednjih deset godina koje zadovoljava sve kriterijume koje propisuje Konvencija o svetskoj baštini, od lepote predela, preko geoloških procesa do najvrednijih staništa za biljke i životinje. Svaka druga vrsta koja nastanjuje ovo područje je isključivo vezana za namibijsku pustinju.

Sinđang Tianšan je smešten u Kini, u istočnom delu planinskog venca Pamir koji se prostire još u Kazahstanu, Kirgistanu i Uzbekistanu. Upisan je na UNESCO Listu svetske baštine zahvaljujući zadivljujućoj lepoti područja koje karakterišu snegom pokriveni vrhovi viši od 7,000 metara i planinska staništa tipična za centralnu Aziju.

Nacionalni park Tadžik u Istočnom Pamiru obuhvata preko 2,6 miliona hektara i pokriva 18% teritorije Tadžikistana. Brojne retke vrste kao što su snežni leopard ili Marko Polo ovca, kao i jedinstvena kombinacija glečera, alpskih jezera, prostranih dolina i pustinja bili su najznačajniji razlozi za upis Tadžika na Listu Svetske baštine.

Planina Etna na Siciliji je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu. Od februara ove godine je registrovano čak 13 manjih erupcija a 193 erupcije su zabeležene tokom duge istorije praćenja aktivnosti ovog vulkana. Etna je takođe jedan od najbolje proučenih vulkana na planeti i predstavlja značajan izvor naučnih informacija koje pomažu bolje razumevanje aktivnosti vulkana.

Rezervat biosfere El Pinakate i Velika pustinja Altar je pustinjsko područje na severozapadu Meksika prošarano brojnim kraterima i dinama koje mu daju posebnu lepotu. Vredna arheološka nalazišta i činjenica de je ovo područje sveto za starosedelačko stanovništvo čine ga još značajnijim.


DODATNE INFORMACIJE

Fotografije područja upisanih na UNESCO Listu svetske baštine mogu se preuzeti ovde: http://ow.ly/mk0va
www.iucn.org/worldheritage
http://whc.unesco.org/en/sessions/37COM
http://whc.unesco.org/en/list
http://iucn.org/about/work/programmes/wcpa_worldheritage/
Namib peščano more - Namibija
© IUCN Peter Howard Enlarge
Sinđang Tianšan - Kina
© IUCN Pierre Galland Enlarge
Nacionalni park Tadžik - Tadžikistan
© IUCN Les Molloy Enlarge
Planina Etna - Italija
© IUCN Bastian Bertzky Enlarge
Rezervat biosfere El Pinakate i Velika pustinja Altar - Meksiko
© IUCN Tilman Jaeger Enlarge