Dogovorom u Budvi prirodna bogatstva postavljena su među ekonomske prioritete u regiji | WWF

Dogovorom u Budvi prirodna bogatstva postavljena su među ekonomske prioritete u regijiPosted on 02 December 2013
Ministri zemalja regiona se obavezali na jačanje regionalne saradnje na pitanjima u vezi sa zaštićenim područjima i očuvanjem prirode.
© WWF
Budva, Crna Gora - Zvaničnim usvajanjem dokumenta „Big Win for Dinaric Arc“, na kojem su udruženim snagama mesecima radili WWF, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i IUCN Međunarodna unija za zaštitu prirode, Republika Albanija, Republika Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Kosovo*, BJR Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija prihvatile su danas u Budvi obavežu daljeg zajedničkog rada na unapređenju zaštićenih područja.

Današnji događaj, koji je uz ministre i predstavnike nadležnih ministarstava iz regije u Budvi okupio i predstavnike Evropske komisije predvođene komesarom za životnu sredinu, gospodinom Janezom Potočnikom, službena je potvrda da zemlje Dinarskog luka rade na osnaživanju saradnje na području zaštite prirode i održivog razvoja. Osnivanje trilateralnih prekograničnih područja između Albanije, Crne Gore, Kosova* i Makedonije, kao i prva morska zaštićena područja u Crnoj Gori, tek su neke od odluka navedenih na današnjoj svečanosti nazvanoj "Big Win for Dinaric Arc" (velika pobeda za Dinarski luk).

"Regiju Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ju je identifikovao kao mesto od globalne važnosti za biološku raznolikost", rekao je generalni direktor WWF-a Džim Lipe na svečanosti u Budvi. "WWF čestita svim uključenim vladama na njihovom odabiru dugoročnih ciljeva povezanih s održivim razvojem umesto opredeljivanja za kratkoročne ekonomske koristi."

U narednih pet godina ministarstva su se obavezala zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i procijeniti ekonomsku vrednost svog prirodnog bogatstva, uključivanjem ciljeva zaštite prirode u planove za ekonomski razvoj za ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu, energiju, prostorno planiranje i međusektorsku suradnju. Jedan od ciljeva je i pronaći model za održivo finansiranje zaštićenih područja u regiji. To uključuje i planove za izgradnju održivog turizma u tim područjima kroz narednih pet godina.

“Priroda ne poznaje nacionalne granice – cilj IUCN-a je da isti princip prate planovi zaštite prirode i razvoj politika u regiji”, istaknuo je Boris Erg, direktor IUCN Programske kancelarije za jugoistočnu Europu. “U tom smislu, ovaj događaj je značajan korak ka jačanju institucionalne suradnje i stvaranju regionalne platforme koja će pomoći usaglašavanju standarda u zaštiti prirode. Jačanje regionalne saradnje nadležnih institucija temelj je dugoročne zaštite živog sveta i održivog korišćenja prirodnih resursa”.

Dinarski luk najbogatije je područje vodom na Sredozemlju te "krije" najveću evropsku prašumu i zdrave populacije velikih zveri poput medveda, risa ili vuka. Regija se ponosi drugim najdubljim kanjonom na svetu a dom je i za više od 5,000 jedinstvenih vrsta.

"WWF je ponosan zbog podrške zemljama regije Dinarskog luka u razvoju mreže gotovo 80 zaštićenih područja, poznatije pod nazivom Parkovi Dinarskog luka", rekao je direktor WWF Mediteran Paolo Lombardi. "Ta prekogranična saradnja prva je ovoga tipa u regiji i trebalo bi da omogući razvoj održivog turizma u Dinarskom luku".

"Big Win for Dinaric Arc" nastavak je dogovora postignutog 2008. godine između 6 zemalja. Od tada je ispunjeno više od 80% dogovora unutar svake zemlje. Na ovogodišnjoj svečanosti, organizovanoj unutar 2. Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka, Srbiju je predstavljala posebna savetnica ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Jovana Jarić.


DODATNE INFORMACIJE

Aleksandra Nešić, IUCN Programska kancelarija za jugoistočnu Europu,
e: aleksandra.nesic@iucn.org, t: +381 11 2272 411, m: +381 63 357 407, www.iucn.org/southeasterneurope

Aleksandra Stamenković, WWF DCP, astamenkovic@wwfdcp.org, t: +381 11 3349 479,
m: +381 69 103 0260, wwf.panda.org/serbia

Fotografije prirode Dinarskog luka možete preuzeti na https://www.dropbox.com/sh/qlfnioilzjq3hbl/svRUoE3xKE

*Imenovanje je bez predrasuda na poziciju ili status te u skladu s UNSCR 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.Ministri zemalja regiona se obavezali na jačanje regionalne saradnje na pitanjima u vezi sa zaštićenim područjima i očuvanjem prirode.
© WWF Enlarge
Crno jezero, Durmitor
© Milan Radisics Enlarge