Međunarodni dan šuma obeležen širom Srbije | WWF

Međunarodni dan šuma obeležen širom SrbijePosted on 21 March 2014
Obeležavanje Međunarodnog dana šuma u JP Vojvodinašume
© Vojvodinasume
Povodom Svetskog dana voda i Svetskog dana šuma, u Knez Mihailovoj ulici građanima je podeljeno 300 sadnica bora i smrče. Događaj su zajedno organizovali Uprava za vode i JP "Srbijašume", a učestvovali su i predstavnici svih nadležnih institucija, organizacija, preduzeća i stručne javnosti iz oblasti voda, šuma i energije, kao i mnogobrojni umetnici.

Javno preduzeće Vojvodinašume je u Novom Sadu ovaj dan obeležilo u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i u Dunavskom parku. Skupštini je doniran 12 godina star hrast lužnjak, koji su direktorka Preduzeća Marta Takač i Predsednik skupštine Ištvan Pastor zasadili kao simbol Vojvođanskog šumarstva.

Tim povodom su u Dunavskom parku za decu organizovane radionice sa šumarima iz JP Vojvodinašume. Oni su kroz priču, likovne radionice i sadnju kedrova, koje je Preduzeće doniralo parku, deci i svim novosađanima pokušali da skrenu pažnju o zaštiti i važnosti šuma. Kedrove su uz prisustvo dece posadili direktorka Preduzeća Marta Takač i Predsednik skupštine Ištvan Pastor.

Istovremeno, Pokrajinski sekreterijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine je ovom prilikom održao tematski skup na temu „Ima li prostora za nove zelene površine“ u organizaciji Pokreta gorana Vojvodine i Pokreta gorana Novog Sada.

Skupu su prisustvovali dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, Pokreta gorana Srbije kao i Prirodnog matematičkog fakulteta – Departman za biologiju i ekologiju.

Na skupu je prezentovano stanje šuma i zaštićenog zelenila u Srbiji sa posebnim osvrtom na malu pošumljenost na teritoriji AP Vojvodine. Konstatovano je da u Vojvodini nije povećana pošumljenost poslednjih godina i pored uloženih napora, a ključni razlozi su: nedostatak površina za pošumljavanje i podizanje zaštitinih pojaseva, neadekvatan sadni materijal kao i odsustvo odgovarajuće nege i čuvanja zasada.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je Svetski dan šuma ove godine je obeležio edukativnom akcijom u Šumi Košutnjak, zajedno sa đacima Osnovne škole „Karađorđe“ na čelu sa nastavnicom Dankom Jovanović. Sa polazišta, Hajdučke česme, učesnici akcije otisnuli su se kroz šumu Košutnjaka, saznajući putem o ovom zaštićenom području, njegovoj istoriji, ali o njenim prirodnim vrednostima i značaju za ukupni kvalitet življenja u gradskoj sredini.

Nadamo se da ovakve akcije mogu doprineti povećanju svesti o potrebi očuvanja šuma i šumskih ekosistema. Danas smo posebno želeli da skrenemo pažnju da svako od nas može dati doprinos da šume zadrže svoje funkcije kako bi i buduće generacije, kao i mi danas, mogle uživati u svim njenim blagodetima.

Obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenula je Generalna skupština evropske konfederacije poljoprivrede još 1971. godine, kada je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu – FAO, prihvatila ovu inicijativu, smatrajući da će se time doprineti jačanju uverenja najšire javnosti o značaju šuma i njenoj vrednosti i ulozi za čoveka – zaštitnoj, proizvodnoj i rekreativnoj. Za obeležavanje simbolično je odabran 21. mart, prvi dan proleća, u znak buđenja prirode i vegetacije, ali i kao znak novog početka, večitog obnavljanja života.
Obeležavanje Međunarodnog dana šuma u JP Vojvodinašume
© Vojvodinasume Enlarge
Obeležavanje Međunarodnog dana šuma u Pokrajinskom sekreterijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine
© Pokrajinski sekreterijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Enlarge