Sud presudio u korist reke Hrčavke: Nema izgradnje hidroelektrana u NP Sutjeska | WWF

Sud presudio u korist reke Hrčavke: Nema izgradnje hidroelektrana u NP Sutjeska

Posted on 18 February 2015
Kampanja Bitka za Sutjesku
© Czzzs.org
Banja Luka, 18. februar 2015 - Okružni sud u Banjaluci poništio je Rešenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu reke Hrčavke u Nacionalnom parku Sutjeska i time presudio u korist Centra za životnu sredinu, organizacije civilnog društva koja je podnela tužbu.

Glavni razlozi ovakve presude suda su nepoštovanje procedura vezanih za izradu studija uticaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska. Sud je osporio i samu studiju, pozivajući se na stručna mišljenja koja su priložena uz tužbu.

„Ova presuda dokazuje ne samo evidentno kršenje zakona od strane ministarstva, nego i suštinske nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija uticaja. Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu za reku Sutjesku i nećemo se zaustaviti dok te dve rijeke ne sačuvamo“, izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu, Banja Luka.

U avgustu 2014. godine Centar za životnu sredinu je u saradnji s Arbor Magnom i WWF-om angažovao eksperte i organizovao istraživački kamp u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, gde je za samo pet dana zabeleženo čak 403 biljnih vrsta! One se u osporenim studijama, zajedno sa brojnim drugim vrstama koje su vezane za ove kanjone i od njih zavise, ni ne spominju.

„Nakon pet dana istraživanja kanjona Sutjeske i Hrčavke svima nam je bilo jasno – ovi kanjoni su pravi biseri na evropskog kontinenta. Neke od vrsta koje smo našli su prvi put opisane za Bosnu i Hercegovinu. Takvi prostori zaslužuju našu punu pažnju i posvećenost u zaštiti“, dodala je Nataša Crnković.

Nacionalni park Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi. Plan Vlade Republike Srpske za izgradnju četiri male hidroelektrane u samom srcu Nacionalnog parka ugrožava njegove biološki najvrednije delove kao što su kanjoni i klisure reka Sutjeske i Hrčavke i strogo zaštićeni rezervat prirode Perućica (najočuvanija prašuma u Evropi).

„WWF od samog početka podržava inicijativu protiv plana za izgradnju četiri hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska. Razvoj hidroenergetskog projekta u samom srcu nacionalnog parka će ugroziti jedinstveni biodiverzitet Sutjeske, a time i opstanak parka i mogućnosti koje pruža lokalnom stanovništvu. WWF smatra da nacionalni parkovi moraju biti zaštićeni od ovakvih destruktivnih infrastrukturnih projekata i proglašeni kao `zone isključenja` za razvoj hidroelektrana“, rekla je Petra Remeta iz WWF-ovog Mediteranskog programa.
Kampanja Bitka za Sutjesku