Bugarska vlada odobrila plan koji će uništiti Nacionalni park Pirin | WWF

Bugarska vlada odobrila plan koji će uništiti Nacionalni park PirinPosted on 07 March 2017
Spasimo naše blago, WWF kampanja
© Ogilvy Sofia
Sofija, mart 2017. godine – Prošle nedelje bugarska vlada je ignorisala želju 76.000 građana koji su se zauzeli za zaštitu lokaliteta UNESCO-ve svetske baštine u Bugarskoj i odobrila plan upravljanja destruktivan za Nacionalni park Pirin. Prilikom donošenja odluke ignorisani su zakoni Bugarske i preporuke UNESCO-vog Komiteta.  

Privremeni ministar životne sredine i voda napravio je ozbiljan korak ka omogućavanju izgradnje u Pirinu, koje bi ugrozilo biljni i životinjski svet u regionu. Ministar je doneo odluku u kojoj se navodi da za nacrt plana upravljanja, za kojeg  WWF i lokalne organizacije smatraju da je izuzetno opasan za Pirin, nije potrebno sprovesti  postupak procene uticaja na životnu sredinu . Ova odluka se kosi sa zakonima Bugarske o životnoj sredini i lišava građane mogućnosti da iskažu svoj stav, jer je dat izrazito kratak rok žalbe na odluku.

U donetoj odluci, Ministarstvo tvrdi da novi plan upravljanja neće imati značajan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, tako da ekološke procene nisu potrebne. Nacrt plana omogućava izgradnju na 12,5 puta većoj teritoriji u odnosu na trenutno građevinsko područje i može da dovede do komercijalne seče šuma na površini koja čini blizu 60% Parka.
 
Prekršeno bugarsko zakonodavstvo i preporuke UNESCO-a
Dva nacionalna zakona su jasno ignorisana u novoj odluci Ministarstva – Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o  zaštiti biodiverziteta. Privremena Vlada nije uzela u obzir preporuke UNESCO-vog Komiteta koje su donete na Godišnjem sastanku u Istanbulu 2016. godine, gde je Komitet nedvosmisleno istakao da novi plan upravljanja Nacionalnim parkom Pirin mora sadržati procenu uticaja na životnu sredinu, kao i ocenu prihvatljivosti u odnosu na ciljeve evropske ekološke mreže Natura 2000.
 
Ugrožena prava građanstva
Preko 78.000 ljudi potpisalo je peticiju u znak podrške Nacionalnom parku Pirin i očuvanju njegove netaknute prirode, slanjem pisma bugarskom premijeru. Ovo je najveća podrška za prirodu i ujedno najveća WWF-ova kampanja u Bugarskoj do sada, koja pokazuje značajnu vrednost ovog područja za društvo u celosti. Ministarstvo je pokazalo nedostatak poštovanja prema svim ovim građanima, jer je odluka doneta sa rokom od tri dana za podnošenje žalbe, uoči trodnevnog praznika, ne ostavljajući vremena za učešće javnosti i procenu  nezavisnih institucija.

Sledeći korak za odobrenje nacrta plana je da bude podnet Vrhovnom stručnom savetu za životnu sredinu. WWF poziva privremenu Vladu da odmah preispita sporne odluke o tako važnom pitanju kao što je priroda Evrope.
Izrazite svoju podršku i pošaljite pismo premijeru da preduzme momentalne mere za očuvanje Pirin Nacionalnog parka na: https://makeyourmark.panda.org/pirin
 
Napomene:
- Dva nacionalna zakona su ignorisana novom odlukom Ministara - Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o zaštiti biodiverziteta. Oba zahtevaju obavezno sprovođenje procena uticaja na životnu sredinu svih planova koji dovode do strukturnih promena i moguće izgradnje u zaštićenim područjima.
- WWF je pokrenuo međunarodnu kampanju za podršku očuvanja Nacionalnog parka Pirin u novembru 2016. godine.

Više na:  https://makeyourmark.panda.org/pirin
 
Spasimo naše blago, WWF kampanja
© Ogilvy Sofia Enlarge
Rad teške mašinerije je ograničen u zaštićenim područjima i zabranjen u nacionalnim parkovima prema bugarskim zakonima.
© Yana Barzova Enlarge
Pirin National Park as seen from Rila National Park
Pogled na Nacionalni park Pirin iz Rila nacionalnog parka
© WWF/Konstantin Ivanov Enlarge