WWF objavio terenski priručnik za prikupljanje uzoraka za monitoring mrkog medveda u Nacionalnom parku Tara | WWF

WWF objavio terenski priručnik za prikupljanje uzoraka za monitoring mrkog medveda u Nacionalnom parku TaraPosted on 03 November 2017
Priručnik za prikupljanje uzoraka za monitoring mrkog medveda
© WWF
Adekvatna zaštita mrkog medveda zahteva tačne podatke o njihovom broju, starosti, polnoj strukturi, prirastu i smrtnosti, što podrazumeva višegodišnje praćenje stanja njihove populacije, odnosno monitoring. Podaci dobijeni monitoringom mrkog medveda unaprediće zašitu ove divlje životinje, čiji se broj svuda u svetu smanjuje usled krivolova i uništavanja prirodnih staništa.
 
Priručnik će biti od koristi zaposlenim osobama u Nacionalnom parku Tara kako bi na kvalitetan način prikupili uzorke dlaka i izmeta mrkog medveda, na način koji je bezbedan za ove životinje. Populacija mrkih medveda na Tari se procenjuje na oko 50 jedinki, a DNK analizom prikupljenih uzoraka biće moguće utvrditi koliko ih zaista ima na ovom području. Ti podaci će pomoći upravljaču zaštićenog područja da na najbolji mogući našin zaštiti ovu jedinstvenu divlju životinju.
 
Prvo prikupljanje uzoraka dlaka mrkog medveda započeto je na Mitrovcu polovinom maja ove godine, uz obuku zaposlenih iz Nacionalnog parka Tara i predstavnika lovačkog udruženja „Soko“ iz Bajine Bašte. Obuku je organizovala WWF kancelarija u Srbiji u okviru regionalnog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji se sprovodi u Nacionalnom parku Tara i Nacionalnom parku Biogradska gora u Crnoj Gori. Aktivnosti na terenu realizuje tim za monitoring, na čelu sa Duškom Ćirovićem, profesorom Biološkog fakulteta u Univerziteta u Beogradu.
 
Osim genetskih analiza, monitoring mrkog medveda vrši se i praćenjem njihovog kretanja pomoću satelitskih ogrlica, kako bi se identifikovali ekološki koridori u regionu.

„Prošla godina bila je najuspešnija u modernoj istoriji proučavanja mrkog medveda u Srbiji. Uhvatili smo osam medveda, od čega 4 mužjaka i 4 ženke, a satelitsko praćenje kretanja vrši se za njih pet (medvedi Dobrivoje i Vidoje, i medvedice Tara, Zvezdana i Medena). Sa tim aktivnostima nastavili smo i u 2017, a veliki uspeh ostvarili smo hvatanjem jednog od najvećih medveda na Balkanu u crnogorskom Nacionalnom parku Biogradska gora, gde  smo uspostavili prva privremena hranilišta kako bismo privukli medvede i obeležili ih“, ističe profesor Duško Ćirović.
 
WWF kroz program „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ promoviše suživot medveda i ljudi kao preduslov za zaštitu prirode, i potencijal razvoja lokalnih zajednica kroz turističke ponude koje uključuju posmatranje mrkog medveda.

„Medvedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim prostranstvima, kako bi se neometano kretali, hranili, razmnožavali i našli pogodna mesta za zimski san. Kroz konkretne aktivnosti i intenzivnu saradnju sa upravljačima i lokalnim akterima želimo da ostvarimo vidljive pomake u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa, ali istovremeno i da ukažemo na mogućnosti koje zaštićena područja pružaju za razvoj, kaže Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

Projekat praćenja i zaštite mrkog medveda realizuje se u okviru WWF-ovog regionalnog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. godine i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.
Priručnik za prikupljanje uzoraka za monitoring mrkog medveda
© WWF Enlarge
Predstavnici JP "Nacionalni park Tara" i lovačkog udruženja "Soko" iz Bajine Bašte, WWF-a i Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na obuci za prikupljanje uzoraka dlaka mrkog medveda
© Szilard Kovacs / WWF Enlarge
Obuka za prikupljanje uzoraka dlaka mrkog medveda
© Szilard Kovacs / WWF Enlarge
Izmet mrkog medveda u jesen
© Vesna Maksimović, WWF Enlarge