Dr. Deni Porej imenovan za direktora WWF Adrije | WWF

Dr. Deni Porej imenovan za direktora WWF AdrijePosted on 02 April 2018
Deni Porej
© WWF Adria
ZAGREB – Dr. Deni Porej imenovan je za direktora WWF Adrije, svetske organizacije za zaštitu prirode. WWF Adria je regionalna kancelarija sa sedištem u Zagrebu, a uz Hrvatsku, organizacija kroz razne aktivnosti deluje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu*, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.
 
Po struci biolog, Deni Porej je doktorirao na katedri „Evolucija, ekologija i biologija organizama“ na Ohajo Stejt Univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama na temu invazivnih vrsta, nakon čega je postao direktor zaštite životne sredine u organizaciji The Nature Conservancy OHFO. 2007. godine vraća se u Evropu, gde postaje direktor programa u WWF-ovom Mediteranskom programu. Na toj poziciji ostaje sve do 2. aprila ove godine, kada postaje direktor WWF Adrije. 
 
„U poslednjih 10 godina sam uložio mnogo napora da utemeljimo WWF Adriju i ovo je logičan sled moje karijere. U skladu s WWF-ovom misijom da zaustavimo degradaciju prirode i podstaknemo čoveka da živi u skladu sa njom, uvek nastojim da mislim globalno, a delujem lokalno. Upravo je to ono što radimo i u našem regionu koji se ističe bogatstvom biološke raznovrsnosti u celoj Evropi“, ističe Deni Porej.
 
„Naša organizacija radi na boljem i svrsishodnijem uključivanju lokalnih zajednica u odluke o korišćenju prirodnih resursa – ribe, reka, zaštićenih područja...Verujem da u ovom aspektu sve države u kojima radimo žele brz napredak i tu smo da pomognemo našim partnerima u civilnom i poslovnom sektoru, kao i državnim institucijama. Raduje me što ću voditi veliki tim entuzijasta zaljubljenih u prirodu, koji su svoj život posvetili njenom očuvanju“, zaključuje Porej.
 
WWF je jedna od najvećih i nauglednijih svetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, osnovana 1961. godine, sa gotovo šest miliona pristalica i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. U našem regionu WWF deluje od početka ovog veka, kroz partnerstvo sa drugim nevladinim organizacijama, a sama WWF Adria službeno je osnovana 2015. godine. Rad organizacije u regionu usmeren je na unapređenje održivog upravljanja rekama, močvarama, šumama i zaštićenim područjima, te na očuvanje mora.
 
KRAJ
 
 
Za dodatne informacije: Milena Dragović, WWF osoba za kontakt sa javnošću, 069 10 30 260, 011 30 33 753; mdragovic@wwfadria.org
 
*Ovaj naziv ne prejudicira stavove o statusu Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti.
Deni Porej
© WWF Adria Enlarge