Završena prva obuka za Mreže škola u zaštićenim područjima | WWF

Završena prva obuka za Mreže škola u zaštićenim područjimaPosted on 11 May 2018
Učesnici obuke na vežbi u prirodi
© Jovana Dragić May (WWF)
Prva od tri obuke u okviru regionalnog obrazovnog projekta “Mreže škola u zaštićenim područjima” održana je od 7. do 10. maja u Moroviću, a njoj su prisustvovali predstavnici šest zaštićenih područja Parkova Dinarida iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Obuka je namenjena osobama zaduženim za programe obrazovanja u zaštićenom području i nastavnike iz škola sa teritorije opština kojima pripada zaštićeno područje, a realizuje se u okviru projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude” koji sprovode WWF Adria i “Parkovi Dinarida”.

“Na prvoj obuci obradili smo teme didaktičnih metoda u učenju, kritičko razmišljanje, iskustveno učenje, a sa učesnicima smo kroz brojne praktične primere tokom rada na terenu pokazali na koje načine može da se uči o prirodi u prirodi. Sa učesnicima smo definisali koje su poteškoće i izazovi sa kojima se susreću u svom radu i tokom saradnje sa područjima odnosno školama. Ove informacije biće značajne za modelovanje naredne dve obuke, rada između i nakon obuka, ali će nam pružiti i važan okvir za pripremu priručnika”, kaže koordinatorka projekta Jovana Dragić May.

Predavači na obuci bili su Alis Tinšmit i Emil Beneš iz Austrije, koji sarađuju sa austrijskim WWF-om i imaju bogato iskustvo u sprovođeju obrazovnih programa u zaštićenim područjima i Bojan Savić, pedagog sa višegodišnjim iskustvom rada u vaspitno-obrazovnom sistemu u Srbiji.

Učesnici su istakli da im je obuka dala veću motivaciju da budu kreativni i da više rade sa učenicima u prirodi, da konkretne primere učenja u prirodi o prirodi koriste u svom radu, ali i vrednost razmene ideja i iskustava sa kolegama iz regiona.

Tokom obuke organizovovana je poseta Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“ koji je uključen u projekat Mreže škola u zaštićenim područjima. Ivana Lozjanin, iz „Vojvodinašume” zajedno sa kolegama upoznala je učesnike sa prirodnim vrednostima i jedinstvenim karakteristikama područja. Organizovana je edukativna šetnja, posmatranje ptica, vožnja katamaranom i panoramsko razgledanje rezervata kao i poseta koloniji ptica koja je u ovom periodu godine bogata raznim vrstama ptica selica.

Cilj ovog projekta je osnaživanje saradnje između lokalnih škola i zaštićenih područja, tačnije uključivanje nastavnika u kreiranje i promovisanje obrazovnih programa zaštićenih područja, što će vremenom doprineti boljem razumevanju važnosti zaštite prirode kod mladih i njihovo aktivno učešće u toj sferi. Svako od šest zaštićenih područja koji su uključeni u projekat čini tim od predstavnika upravljača i dva nastavnika. Cilj nam je da se saradnja unapredi kroz uspostavljanje Mreže škola koja će dugoročno omogućiti većem broju lokalnih škola aktivno ućešće u planiranju i sprovođenju obrazovnih programa u zaštićenom području.

Jedan od očekivanih rezultata planiranih aktivnosti je i priručnik za osnivanje „Mreže škola u zaštićenom području“ koji će obuhvatiti dosadašnje iskustvo parkova u sprovođenju obrazovnih programa. Da bi se to iskustvo širilo dalje, priručnik će preko „Parkova Dinarida“ – mreže zaštićenih područja Dinarida biti distribuiran zaštićenim područjima koja žele da započnu saradnju sa lokalnim školama.

Naredna obuka u okviru projekta biće održana u parku „Škocjanske jame“ u Sloveniji u septembru 2018. Park „Škocjanske jame“ u septembru obeležiće 15 godina rada Mreže škola koju sprovode u saradnji sa sedam škola koja se nalaze na području parka. To će biti prilika da učesnicima našeg programa prenesemo iskustvo u uspostavljanju, razvoju mreže i razvoju obrazovnih aktivnosti koje se mogu sprovoditi na području zaštićenog područja. Pored predstavnika parka „Škocjanske jame“ svoja iskustva preneće i nastavnici koji su uključeni u rad Mreže škola.

Projekat Mreže škola u zaštićenim područjima traje do juna 2019. godine.

Učesnici obuke su zaštićena područja:
 • Nacionalni park „Lovćen“, Crna Gora
 • Nacionalni park „Skadarsko jezero“, Crna Gora
 • Park prirode „Hutovo blato“, Bosna i Hercegovina
 • Park prirode „Stara planina“, Srbija
 • Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“, Srbija
 • Zaštićena područja Kantona Sarajevo, Bosna i Hercegovina
i šest osnovnih škola:
 • JU „Druga osnovna škola“, Ilidža/Hrasnica, Bosna i Hercegovina
 • „Koledž ujedinjenog svijeta“, Mostar, Bosna i Hercegovina
 • OŠ „Dušan Vukasović Diogen“,  Kupinovo, Srbija
 • OŠ "Milan Vukotić“, Golubovci, Crna Gora
 • OŠ „Njegoš" Cetinje“, Crna Gora
 • OŠ „Vuk Karadžić“, Pirot, Srbija
Učesnici obuke na vežbi u prirodi
© Jovana Dragić May (WWF) Enlarge
Vežba "Nađi svoje drvo"
© Jovana Dragić May (WWF) Enlarge
Bojan Savić drži predavanje učesnicima
© Jovana Dragić May (WWF) Enlarge
Obilazak Obedske bare
© Jovana Dragić May (WWF) Enlarge
Učesnici prve obuke
© Jovana Dragić May (WWF) Enlarge
Obedska bara
© Jovana Dragić May (WWF) Enlarge