Opstanak jesetri – prilika za razvoj lokalnih zajednica | WWF

Opstanak jesetri – prilika za razvoj lokalnih zajednicaPosted on 07 November 2017
Predavanje o projektu "Život za dunavske jesetre"
© WWF
Negotin, Srbija - WWF, svetska organizacija za prirodu, održala je u Negotinu radionicu „Opstanak jesetri - prilika za razvoj naše zajednice“ na kojoj su se okupili predstavnici opštine Negotin, alasi i predstavnici obližnjih sela Prahovo i Radujevac. Cilj radionice bio je osmišljavanje ideja za osnivanje alternativnih izvora prihoda za ove lokalne zajednice kao zamene za lov krajnje ugroženih i strogo zaštićenih jesetarskih vrsta riba.

Jednu od najvećih direktnih pretnji dunavskim jesetrama predstavlja prekomerna eksploatacija, a veliki uticaj imaju i izgradnja brana i presecanje migratornih puteva za mrest. Nasuprot striktnim zakonskim regulativama, u svim državama donjeg toka Dunava i Crnog mora, zbog ilegalnog ribolova i trgovine kavijarom i mesom, divljim jesetrama još uvek preti istrebljenje iako ove ribe potiču još iz vremena dinosaurusa i stare su preko 200 miliona godina.
 
WWF godinama radi na očuvanju poslednjih populacija divljih jesetri, uključujući i populacije u Dunavskom slivu, a alasi i lokalne zajednice su ključni saradnici na projektu „Život za dunavske jesetre“. Lov na jesetre u selima Prahovo i Radujevac je u prošlosti predstavljao tradicionalnu aktivnost koja se prenosila sa kolena na koleno, međutim, svesni pretnji po dalji opstanak jesetri, alasi su spremni da u saradnji sa WWF-om pronađu rešenje koje će im obezbediti finansijsku korist, a istovremeno omogućiti oporavak ovih vrsta.

Cilj radionice koja je održana u Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“ bio je da se zajedno sa učesnicima razgovara o budućim poslovnim modelima koji će alasima i lokalnim zajednicama omogućiti izvore prihoda koji se neće zasnivati na lovu jesetarskih vrsta, već njihovom očuvanju. Takođe, učesnicima radionice su predstavljeni primeri dobre prakse iz regiona.
 
Studija o društveno-ekonomskoj situaciji i dostupnosti drugih prirodnih i kulturnih resursa u Negotinu koju WWF priprema biće gotova do kraja godine, kada će se nastaviti sa radom na osmišljavanju ideja za osnivanje alternativnih izvora prihoda za ove lokalne zajednice kao zamene za lov poslednjih preživelih jedinke ovih drevnih i legendarnih vrsta riba.
 
Projekat „Život za dunavske jesetre“ se realizuje u okviru partnerstva između kancelarija WWF-a u Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Ukraijni, zajedno sa upravljačem Rezervata biosfere Delta Dunava i Institutom za zoološka istraživanja (IZW Leibnitz). Projekat je počeo u oktobru 2016. godine i sprovodi se do kraja 2020. godine.
Predavanje o projektu "Život za dunavske jesetre"
© WWF Enlarge
Ljubomir Pejčić, zastupnik za jesetre, govori o potencijalima ribolovnog turizma
© WWF Enlarge
Učesnici radionice "Opstanak jesetri - prilika za razvoj lokalnih zajednica"
© WWF Enlarge