Četvrti godišnji izveštaj Koalicije 27 – “Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi” | WWF

Posted on 01 December 2017
© Marija Janković
Beograd, 30.11.2017. godine – Koalicija 27, čija članica je i WWF, objavila je izveštaj o napretku Srbije u proteklih godinu dana u oblasti Poglavlja 27: Životna sredina i klimatske promene. WWF je učestvovao u izradi dela izveštaja koji se odnosi na zaštitu prirode i kvalitet vode. Izveštaj obuhvata i analizu donošenja i primene propisa u oblastima kvaliteta vazduha, industrijskog zagađenja i upravljanja rizicima, upravljanja hemikalijama, klimatskih promena i finansiranja u oblastima životne sredine i klimatskih promena.

Iako je oblast zaštite vode prepoznata kao jedna od najzahtevnijih za usklađivanje sa standardima životne sredine u Evropskoj uniji, sredstva koja se trenutno izdvajaju za ove potrebe i dalje su veoma mala i ne omogućavaju da se učini osetniji napredak.

Pored finansijskog aspekta, značajnu kočnicu za napredak predstavlja i odsustvo struktuirane i efikasne saradnje među različitim sektorima koji su značajni za upravljanje vodama, a to su pre svega energetika, poljoprivreda, prostorno planiranje i zaštita prirode”, kaže Goran Sekulić zadužen za javne politike u WWF-u.

U četvrtom godišnjem izveštaju Koalicije 27, koji obuhvata period od novembra 2016. do septembra 2017. godine, između ostalog zaključuje se da Srbija nije ostvarila veći napredak ka otvaranju Poglavlja 27, iako je to više puta najavljivano, što pokazuje da životna sredina i klimatske promene i dalje nisu prioritet Republike Srbije.

Takođe, zaštićena područja su i dalje izložena neprimerenim investicijama i razvojnim projektima kao što su centri za masovni turizam ili hidroenergetski objekti. Nadamo se da će dugo očekivano formiranje zasebnog Ministarstva za zaštitu životne sredine ubrzati rešavanje nagomilanih problema o ovoj oblasti” dodaje Sekulić.

Izveštaj “Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi” predstavljen je 17. novembra u okviru 8. Green fest-a, međunarodnog festivala zelene kulture u Domu omladine, na panel diskusiji u kojoj su učestovali direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivan Karić i predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon, kao i preko 100 učesnika u publici.

Tom prilikom istaknuto je da formiranje zasebnog Ministarstva zaštite životne sredine, ipak treba posmatrati kao signal posvećenosti države na podizanju značaja životne sredine i klimatskih promena na listi prioriteta.

Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi monitoringa i doprinosa pregovorima u Poglavlju 27. Izveštaj je zajedno pripremilo jedanaest članica Koalicije 27: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvo­rena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, GM Optimist, NVO Fraktal, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i WWF (Svet­ska organizacija za prirodu).

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine
Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije