U Srbiji obeležena deseta jubilarna akcija "Sat za našu | WWF

Posted on 26 March 2018
"Sat za našu planetu" u Beogradu
© WWF - Milica Milović Kinoli
Najveća globalna akcija za zaštitu prirode „Sat za našu planetu“ održana je deseti jubilarni put u Srbiji pod sloganom „Poveži se sa planetom“.

Svetskoj organizaciji za prirodu pridružilo se oko 200 partnera - gradova, opština, javnih ustanova, škola, vrtića, kompanija i organizacija. Simboličnim isključivanjem svetla sat vremena, od 20.30 do 21.30, širom sveta poslata je poruka da svi zajedno moramo pronaći rešenje za održivu budućnost.

Centralna manifestacija održana je u Beogradu, u Impact Hub-u, gde su nastupili članovi „Merry Gospel“ hora i kluba „Kapuera Angola Beograd“. Prusutnima su se obratili direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović, Nataša Petrušić iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Nemanja Milović iz Koalicije 27.

„Akcijia ,Sat za našu planetu“ je kao Nova godina, njeno obeležavanje počinje na pacifičkim ostvarima i onda putuje svetom. Problemi koje imamo na planeti su globalni, zbog čega zajedno moramo da  pronađemo rešenje za održivu budućnost, da zaštitimo biodiverzitet i na taj način se bolje povežemo. Moramo biti svesni posledica neodrživog trošenja prirodnih resursa, jer ukoliko ih ne štitimo, izgubićemo sve što nam dolazi iz prirode – čist vazduh, vodu za piće, hranu“, izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

Mi od početka podržavamo i aktivno učestvujemo u akciji „Sat za našu planetu“. Smatram da je naša saradnja sa nevladinim organizacijama važna jer popularizuje brigu o životnoj sredini, izjavila je Nataša Petrušić iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, koja je u daljem obraćanju pozvala predstavnike državnih institucija i nevladinog sektora da se uključe u raspravu o Nacrtu Zakona o klimatskim promenama.

„Drastičnim promenama u temperaturi, čiji smo svedoci poslednjih dana, planeta nas upozorava na posledice klimatskih promena. Isključivanjem svetla na sat vremeno simbolično šaljem poruku da smo svesni tih posledica. Koalicija 27 aktivno će učestovati u javnoj raspravi o usvajanju Zakona o klimatskim promenama, kako bi Srbija dobila zakon kakav zaslužuje u ovoj oblasti“, istakao je sekretar Koalicije 27 Nemanja Milović.

„Sat za našu planetu“ po 11. put održan je u 188 zemalja širom sveta, a svetla su isključena na skoro 18 hiljada znamenitosti, uključujući Sidnejsku operu, Big Ben, Empajer Stejt Bilding, Statuu Hrista spasitelja i Ajfelov toranj.

Isključivanjem javne i dekorativne rasvete pridružili su se i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, spomenik Knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Sprsko narodno pozorište u Novom Sadu, zgrada Pokrajinske vlade i mnogi drugi objekti širom Srbije.

Akciju „Sat za našu planetu“ podržali su Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Beograd, Grad Novi Sad i Stalna konferencija gradova i opština. Partneri u akciji su Coca-Cola sistem i marketinška agencije New Moment New Ideas Company.

"Sat za našu planetu" u Beogradu
"Kapuera Angola Beograd"
"Sat za našu planetu 2018" u Beogradu
Nastup "Merry Gospel" hora