Pravljenje suvenira i gastronomski časovi deo turističke ponude u NP Tara u budućnosti | WWF

Pravljenje suvenira i gastronomski časovi deo turističke ponude u NP Tara u budućnosti



Posted on 07 May 2018
Pravljenje pite savijače
© Vesna Maksimović (WWF)
Bajina Bašta – Nacionalni park Tara će u budućnosti turistima koji budu došli da posmatraju mrke medvede ponuditi jedinstveno iskustvo boravka u prirodi i kroz dve nove aktivnosti - pravljenje tradicionalnih suvenira i časove kuvanja lokalnih specijaliteta.
 
WWF zajedno sa upravljačem ovog zaštićenog područja pravi održivi turistički paket posmatranja medveda i drugih divljih životinja koji se zasniva na takozvanom „high value low impact“ principu. Turistima se nude specifične aktivnosti zaštite prirode koje podižu cenu aranžmana, a samim tim i profit lokalnoj zajednici, dok je štetan uticaj na prirodu u destinaciji sveden na minimum. To se postiže kroz organičavanje veličine grupe, proređivanje poseta ili njihovim boljim planiranjem.
 
Turizam visoke vrednosti se uveliko oslanja na aktivnosti u kojima gosti aktivno učestvuju i na taj način se obrazuju i informišu. Ovaj vid turizma posebno je zanimljiv stranim turistima željnim avanture, koji su spremni da plate više za iskustva koja vrednuju posebnost destinacija, za razliku od ponuda u masovnom turizmu. Oni traže ekološki prihvatljive godišnje odmore, tokom kojih mogu da umanje štetne uticaje svog putovanja i donesu pozitivne promene kroz dobrovoljan rad.
 
S obzirom na to da je živa kultura Zapadne Srbije tako dobro očuvana, postoje mnoge mogućnosti da se razvije niz kulturnih aktivnosti koje bi bile primamljive gostima i koje bi doživljaj u NP Tara razlikovale od ostalih destinacija. Ovo je velika prednost novih ponuda.

Posetioci sve više žele da se povežu i sklope prijateljstva sa domaćinima koji žive u lokalnoj zajednici, žele da učestvuju u korisnom radu tokom kog mogu nešto da nauče ili da provedu slobodno vreme sa domaćinima. Istovremeno, žele kući da ponesu suvenir kojim će moći da se pohvale odnosno da pokažu da su ga sami napravili“, objašnjava koordinatorka projekta u WWF-u Vesna Maksimović.
 
Budućim posetiocima Nacionalnog parka Tara jedan od domaćina ubuduće će biti Slađan Ignjatović, višestruko nagrađivani lokalni umetnik koji u svojim radovima oslikava način života ljudi sa prostora Zapadne Srbije. Svoje proizvode nudi i na Jahorini, a prepoznatljiv je po suvenirima čiji je glavni motiv način života meštana zapadne Srbije, kao i čuvena „Kućica na Drini“. Spreman je da svoje umeće pokaže turistima i na taj način im omogući da sa putovanja ponesu suvenir koji su sami napravili.

Pridružio sam se pravljenju ovog turističkog paketa jer je u pitanju nešto novo za Nacionalni park i zbog toga što će kroz njega posetioci na drugačiji način doživeti Srbiju i Bajinu Baštu. Verujem da je moja ideja jedinstvena, interesantna i kreativna, a pored utiska želim da posetioci kući ponesu ono što im se najviše dopadne“, zaključuje Slađan.

Prepričavanje doživljaja sa putovanja ne ide bez priča o dobroj hrani. Pravi turisti uvek će hteti da destinaciju upoznaju i „preko stomaka“ odnosno isprobavanjem lokalne kuhinje. Turistički paket koji pripremaju WWF i JP „Nacionalni Park Tara“ nudi im da nauče i da ih spremaju.  

Gastronomski časovi će se održavati u prirodi, a jedna od lokacija je u blizini vidikovca Sokolarica u mestu Sokolina. Tu će Slavica Jeremić turistima pokazati kako da pripreme pečene jabuke, zapečeni krompir sa prilozima i mekike, a kako će njeni časovi biti sezonski, posetioci koji se na Tari zateknu na primer za vreme Uskrsa učiće i kako da farbaju jaja, ili tokom leta da prave slatko ili sok od malina koje su, pored šljive, tradicionalno voće ovog kraja.

Motiviše me da što više ljudi poseti naš kraj, da im predstavimo naša lokalna jela i tradiciju i da zajedno uživamo u čarima gastronomije i prirode planine Tare“, objašnjava Slavica zbog čega se pridružila projektu WWF-a.

U selo Solotuša, svojim specijalitetima, turiste će privući i Dragana Obradović, koja želi da ih nauči da prave pitu savijaču, proju sa biljkama i začinima ubranim u nacionalnom parku i palačanike sa džemom od višanja. U domaćinstvu gaji kokoške, ovce, pravi domaću rakiju, a uskoro će ponovo gajiti i koze.

U svemu tome pomaže joj sin Srđan od kojeg posetioci posebno žele da čuju kako izgleda život u ovim ruralnim krajevima, ali i njena 87-godišnja majka. Stara baka i u tim godinama plete čudesne tradicionalne predmete duginih boja kao što su torbice, navlake za čuturu, miljei, čarape i slično, a koje ukrašava perlicama u obliku raznih životinja.   

Osim aktivnosti koje pruža lokalna zajednica, WWF će tokom leta zajedno sa upravljačem NP Tara testirati i aktivnosti koje su zasnovane na zaštiti prirode, kao sto su održavanje kamera zamki za praćenje kretanja medveda, sadnja drveća, kontrola populacije insekata, prihrana i posmatranje divokoza, sakupljanje uzoraka za naučna istraživanja, itd.
 
Pravljenje pite savijače
© Vesna Maksimović (WWF) Enlarge
Pravljenje suvenira
© Vesna Maksimović (WWF) Enlarge
Slađan Ignjatović
© Vesna Maksimović (WWF) Enlarge
Priprema mekika sa Slavicom Jeremić
© Vesna Maksimović (WWF) Enlarge