Povežite se sa našim prirodnim i kulturnim nasleđem | WWF

Povežite se sa našim prirodnim i kulturnim nasleđemPosted on 24 May 2018
Podolci
© PP Lonjsko polje
BEOGRAD – Parkovi su naš najbliži dodir sa prirodom, zbog čega WWF - Svetska organizacija za prirodu na Evropski dan parkova, koji se obeležava danas, poziva sve ljude da se povežu s prirodom, uvide važnost zaštićenih područja i biološke raznovrsnosti, te saznaju dobre primere života ljudi u skladu s prirodom, objavljene na stranici prirodazaljude.org.   
 
Zaštićena područja su bitna za očuvanje prirode, običaja i tradicije, kao i stanovništva koje tamo živi“, ističe Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije. „U parkovima najbolje možemo videti kako funkcioniše suživot čoveka i prirode na održiv način, što je potkrepljeno našim istraživanjem o dobrobitima parkova u kojem je učestvovalo 1300 stanovnika iz 58 zaštićenih područja u regionu“.
 
Svi primeri prikazuju pozitivnu promenu u društvu, uticaj prirode na takav ishod, a pokrivaju teme edukacije, turizma, uključivanja lokalne zajednice, razvoja održivog poslovanja, kulturnih vrednosti, lokalnih inicijativa i uključivanja socijalno ugroženih kategorija društva.
 
WWF je sproveo procenu dobrobiti u 6 zaštićenih područja u Srbiji u koju je bilo uključeno preko 150 predstavnika lokalnih zajednica, upravljača zaštićenih područja, korisnika, preduzetnika i drugih aktera. Više o ovoj analizi i prepoznatim dobrobitima u zaštićenih područja u Srbiji možete saznati na stranici prirodazaljude.org, koja je ostvarena kroz WWF-ov projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.
 
Podolci
© PP Lonjsko polje Enlarge
WWF akademija
© Ranko Milanović Enlarge