Proglašen rezervat biosfere na Muri u Austriji | WWF

Posted on 19 June 2019
Mura River
© A. Mohl/WWF
Pariz, 19. jun 2019. godine - Vredni rečni predeo Mure, koji se proteže na 13.000 hektara u Austriji, službeno je proglašen rezervatom biosfere od strane UNESCO-a na sednici u Parizu.

„Rečna staništa uz Muru, Dravu i Dunav čine oko 700 kilometara dug zeleni koridor u srcu Evrope, koji obuhvata oko milion hektara veoma vrednih prirodnih staništa, sa velikim brojem retkih vrsta biljaka i životinja. Uspostavljanje rezervata biosfere donje doline Mure u Austriji je veoma značajan korak ka prekograničnom rezervatu biosfere „Mura-Drava-Dunav”, prvog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja - Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, istakla je Duška Dimović, direktorka programa klimatskih promena u WWF Adria.

WWF, ministarstva za životnu sredinu i drugi partneri za zaštitu prirode iz svih pet zemalja proteklih 20 godina rade na dugoročnoj zaštiti ovog područja kroz upostavljanje rezervata biosfere, prvi takav na svetu. Donje deonice sve tri reke i njihova poplavna područja, koja se protežu kroz pet spomenutih zemalja, čine jedan od najbogatijih i najraznovrsnijih područja u Evropi.

Obale ovih reka predstavljaju dom brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima se nalazi preko 3 hiljade vrsta ptica. Između ostalog, na ovom području nalazi se najveći broj gnezdećih orlova belorepana u Evropi. Nekoliko vrsta riba, poput jesetri ili dunavskog lososa, koristi više od 700 km rečne dužine za migraciju. Identitet područja kao i životni standard njegovih stanovnika u velikoj meri zavisi od Mure, Drave i Dunava. Njihova netaknuta plavna područja štite naselja od poplava i obezbeđuju čistu pitku vodu, dok prekrasna područja povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma.

Današnje priznanje UNESCO-a otvara put za stvaranje najveće inicijative za zaštitu reka u Evropi. Hrvatska i Mađarska su 2012. zaštitite svoj rečni predeo, zatim Srbija 2017. i Slovenija 2018. godine.

Stvaranje jedinstvenog pentalateralnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ otvara mogućnosti razvoja turizma zasnovanog na očuvanju prirode, kao i malih porodičnih gazdinstava, dok se istovremeno povećava zaštita kulturnog nasleđa.

Mura River