Predstavljen priručnik “Mreža škola u zaštićenom području” | WWF

Predstavljen priručnik “Mreža škola u zaštićenom području”

Posted on 27 June 2019
Promocija priručnika održana je u Podgorici.
© Parkovi Dinarida
Podgorica, 26. jun 2019. godine - Promocija priručnika "Mreža škola u zaštićenom području" održana je u Podgorici u organizaciji WWF Adria-e i Parkova Dinarida, u okviru istoimenog programa koji se sprovodi pod regionalnim projektom “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Ovaj projekat započet je u oktobru 2015. godine i osmišljen je sa ciljem da poboljša saradnju između zaštićenih područja i lokalne zajednice, sa ciljem da lokalne zajednice budu više uključene u upravljanje zaštićenim područjima, kao i da bi se razvili edukativni programi za decu i turističke ponude koje će poboljšati iskustva posetilaca i pokrenuti razvoj zaštićenih područja.

Mreža škola usmerena je na jačanje postojeće i uspostavljanje efikasnije saradnje između upravljača zaštićenih područja i lokalnih škola, uvođenje novih metoda u obrazovne programe zaštićenih područja sa fokusom na iskustveno učenje u prirodi i interdisciplinarno povezivanje sadržaja različitih nastavnih predmeta.

Uključivanje nastavnika u kreiranje i promovisanje obrazovnih programa zaštićenih područja vremenom doprinosi boljem razumevanju važnosti zaštite prirode kod mladih i njihovom aktivnom učešću u toj sferi.

Program se sprovodio u šest zaštićenih područja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i šest lokalnih škola: Zaštićena područja Kantona Sarajevo, Park prirode “Hutovo blato”, Nacionalni park “Lovćen”, Nacionalni park “Skadarsko jezero”, Specijalni rezervat prirode “Obedska bara” i Park prirode “Stara planina”.

Priručnik „Mreža škola u zaštićenom području“ izrađen je sa ciljem da se ovakav model uključivanja lokalnih škola proširi sa pilot područja koja su učestvovala u projektu na druga zaštićena područja u regionu.

Na promociji priručnika govorili su Zoran Mrdak – izvršni direktor Parkova Dinarida, Ivana Vojinović – generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u ime Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Vanja Debevec – koordinatorka Međunarodne mreže škola u ime parka prirode Škocjanske jame, i Jovana Dragić May – koordinatorka projekta u organizaciji WWF Adria.
Promocija priručnika održana je u Podgorici.
© Parkovi Dinarida Enlarge
Predstavljen priručnik "Mreža škola u zaštićenom području"
© Parkovi Dinarida Enlarge
Promociji su prisustovali brojni saradnici na projektu.