U Gabonu zaplenjene znatne količine delova ugroženih vrsta divljih životinja | WWF

U Gabonu zaplenjene znatne količine delova ugroženih vrsta divljih životinjaPosted on 19 January 2011
Chimpanzees are among the important species inhabiting the Guinean Moist Forests of Ghana.
© WWF / Michel Gunther
Službenici nadzornih organa u Gabonu uhapsili su pet ljudi koji se terete za posedovanje ilegalnih proizvoda životinjskog porekla, uključujući i delove ugroženih vrsta.

Racije, sprovedene od strane Ministarstva odbrane i Ministarstva za šume i vode, uz pomoć AALF (partnera WWF), rezultirale su u zaplenama alarmantne količine delova tela majmuna, leoparda i slonova.

Među zaplenjenim predmetima nalazile su se glava i šake gorile, 12 glava i 30 šaka šimpanzi. Dvanaest leopardskih koža, deo lavlje kože, kože zmija i pet repova od slona su takođe otkriveni.

"WWF pozdravlja aktivnosti Ministarstva za štume i vode i AALF u izvođenju ove važe akcije i hapšenja", rekao je Dejvid Grir, rukovodioc programa WWF- African Great Ape. "Međutim, veliki broj zaštićenih vrsta koji je zaplenjen u ovoj operaciji je veoma zabrinjavajući. Koliko ja znam, u poslednjih deset godina u Centralnoj Africi nije bilo zaplena ovoliko majmunskih delova tela. "

AALF, poznat po francuskom akronimu za Podršku za primenu Zakona iz zaštite prirode, predstavlja zajednički program Ministarstva za šume i vode sa organizacijama za Conservation Justice i Brainforest. AALF pomaže lokalnim vlastima u istragama krivičnih dela iz oblasti zaštite prirode i pruža operativnu podršku u procesu gonjenja. Ovaj program sledi model utvrđene od strane organizacije Last Great Ape u Kamerunu, koji se uspešno prenosi i sprovodi u susednime državama.

"Problem krivolova i ilegalne trgovine divljim životinjama nije poseban samo u Gabonu, jer već postoje specijalizovani trgovci širom zapadne i centralne Afrike. Ali ipak ova hapšenja pokazuju da je sprečavanje ilegalnih aktivnosti moguće krozefikasno sprovođenje zakona ", rekao je Lik Mathot, osnivač organizacije Conservation Justice.

Osumnjičeni se nalaze u pritvoru dok se istraga sprovodi. Očekuje se da će se osumnjičeni pojaviti pred sudijom u toku ove nedelje.

"Nedavni krivolov slonova zbog slonoače dokazuje da pravosudni organi u Gabonu posvećuju sve veću pažnju sprovođenju zakona iz oblasti zaštite prirode. Nadamo se da će isto učiniti u ovom slučaju, kad su majmuni i velike mačke u pitanju ", rekao je Mathot.

"Ovo monumentalno hapšenje je samo prvi korak ka sprovođenju pozitivnih promena u poštovanju zakona o zaštiti prirode u Gabonu. U cilju trajnog sprečavanja kriminala iz oblasti zaštite prirode, odgovarajuće kaznene mere moraju biti primenjene u ovom i svim drugim slučajevima krivolova i ilegalne trgovine ", rekao je Grir.


Za dodatne informacije:

Conservation Justice: Luc Mathot, luc@conservation-justice.org, +32 495 922 558

WWF: Natalia Reiter, nreiter@wwfint.org, +41 22 364 9111


Chimpanzees are among the important species inhabiting the Guinean Moist Forests of Ghana.
© WWF / Michel Gunther Enlarge