Partnerstvo za UNESCO prekogranični rezervat biosfere Drina | WWF

Partnerstvo za UNESCO prekogranični rezervat biosfere DrinaPosted on 16 November 2011
Boban Tomić direktor NP Tara i Goran Milojević direktor Republičkog Instituta za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa potpisuju sporazum.
© WWF DCP
16. novembra 2011. godine zvanično je objavljeno partnerstvo izmedju Nacionalnog Parka Tara iz Srbije i Republičkog Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa iz Banjaluke. Direktori ove dve institucije posvećene očuvanju biodiverziteta potpisali su Sporazum o saradnji kojim su se obavezali da razviju i implementiraju prekogranične aktivnosti u skladu sa zajedničkim strateškim prioritetima. Sudeći po aktivnostima iz ovog Sporazuma Srbija i Bosna i Hercegovina bi mogle uskoro imati i prvi prekogranični rezervat biosfere koji bi se prostirao na teritoriji opština Užice, Čajetina, Bajina bašta u Srbiji, kao i Višegrad, Srebrenica, Rogatica u Bosni i Hercegovini. Prekogranična saradnja je preduslov za sistemsko i dugoročno očuvanje biodiverziteta, kao i razvoj lokalnih zajednica zasnovan na održivom korišćenju prirodnih resursa.

Sporazum o saradnji potpisan je u okviru projekta “Životna sredina za stanovništvo Dinarskog luka” koji sprovode IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode) , WWF i SNV (Holandska razvojna organizacija), a finansira ga Ministarstvo spoljnih poslova Finske.
Boban Tomić direktor NP Tara i Goran Milojević direktor Republičkog Instituta za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa potpisuju sporazum.
© WWF DCP Enlarge