Ušće Mure u Dravu ostaće netaknuto | WWF

Ušće Mure u Dravu ostaće netaknutoPosted on 10 January 2013
Vijugava Drava je jedna od najočuvanijih evropskih reka i sada je njen hrvatski deo pod zvaničnom zaštitom.
© Arno Mohl

Zagreb, Hrvatska – Kontraverzni projekat regulacije rečnog toka koji bi pretvorio ušće Mure u Dravu na hrvatsko-mađarskoj granici u beživotni kanal, odbijen je od strane Hrvatskog ministarstva za zaštitu životne sredine i prirode.

Ovaj važan korak postignut je nakon četiri godine snažne kampanje protiv ovog projekta, koju su vodili WWF, Euronatur i Dravska liga. Onemogućavanje ovog projekta će zaštititi centralnu zonu nedavno stvorenog hrvatsko-mađarskog dela UNESCO-ovog prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav”, koji se prostire na delovima teritorija 5 zemalja u regionu. 

Područje ušća Mure u Dravu obuhvata neke od najbolje očuvanih evropskih močvara i predstavlja dom ugroženih vrsta kao što su crna roda, orao belorepan i vidra. Sve ove vrste se oslanjaju na prirodno pomicanje rečnog korita, kao i na staništa poput plavnih šuma, peska i šljunkovite rečne obale.

U oktobru 2012, sveobuhvatni izveštaj izdat od strane Evropske komisije o pripremljenosti Hrvatske države za članstvo u EU ukazao je na značajne propuste u implementaciji EU zakona o zaštiti životne sredine. U tom izveštaju, pre svega je kritikovana nekvalitetna Studija o uticaju na životnu sredinu (Environmental Impact Assessment studies – EIA), sa zaključkom da nije u skladu sa standardima EU.

WWF, Euronatur i hrvatske NVO su u više navrata upozoravali da je više od 500 kilometara prirodnih reka u Hrvatskoj u opanosti da bude pretvoreno u kanale. Svi su ukazivali da EIA nije ispravno pristupila proceni uticaja projekta na životnu sredinu, što je kontradiktorno zakonu EU. Bez obzira na sve to, pet od sedam projekata je dobilo odobrenje od Hrvatskog ministarstva za životnu sredinu i zaštitu prirode. Odluka o regulaciji 53 kilometra rečnog toga Dunava u prekograničnom predelu Srbije i Hrvatske se i dalje očekuje.

“Odluka ministarstva protiv uništenja ušća Drave u Muru ukazuje na bolju zaštitu jedinstvenih prirodnih predela u Hrvatskoj”, rekao je Arno Mohl, WWF-ov međunarodni stručnjak za slatke vode. “Verujemo da će ministar Zmajlović zaustaviti i ostale projekte.“

Hrvatske reke pružaju besplatne usluge ekosistema kao što su zaštita od poplava, prečišćavanje vode, ublažavanje klimatskih promena i samim tim su veoma važne za dobrobit ljudi. Ispravljanje i kanalisanje prirodnog toka reke bi znatno ugrozilo već ranjive rečne predele i dovelo bi do nepovratnog gubitka biljnog i životinjskog sveta.


Vijugava Drava je jedna od najočuvanijih evropskih reka i sada je njen hrvatski deo pod zvaničnom zaštitom.
© Arno Mohl Enlarge
This photomontage shows the Drava-Mura confluence as it is today....
Ova fotomontaža pokazuje kako danas izgleda ušće Drave u Muru...
© Zeus Enlarge
...and as the Drava-Mura confluence may be tomorrow.
...a ovo predstavlja kako sutra može da izgleda.
© Zeus Enlarge