Pobeda za održivi ribolov u Evropskom parlamentu | WWF

Pobeda za održivi ribolov u Evropskom parlamentuPosted on 12 February 2013
Evropski parlament
© WWF / Frank Paul
Strasburg, Francuska – Nakon pozitivnog glasanja odbora Evropskog parlamenta u decembru, koji je WWF pohvalio kao veliku prekretnicu za održivi ribolov, prošle srede, 6. februara, članovi Evropskog parlamenta su velikom većinom prihvatili novi Nacrt zakona zajedničke robolovačke politike (ZRP), koji je temelj reformnog paketa ZRP-a.

„Danas se dogodilo nešto zaista izuzetno – Evropski parlament glasao je za snažnu reformu ribolova u svrhu oporavka naših mora i okeana, kao i osiguravanja održivosti ribolova u EU. Ovo je velik trijumf, pogotovo u ovim kriznim vremenima i uprkos snažnom protivljenju pojedinih političara koji su zagovarali neodržive interese industrije“, komentarisao je glasanje Roberto Ferrigno, koordinator za ZRP u WWF European Policy Office.

Okeani, ribe i svi koji se zalažu za održivi ribolov su dobili prvu bitku. Sad je na ministrima ribolova da glasaju u vezi novog Nacrta zakona ZRP. WWF se nada da će nacionalne vlade čuti snažnu poruku Evropskog parlamenta i ignorisati određene interese u svrhu osiguranja dugoročno održive budućnosti naših mora i okeana, kao i evropske ribolovačke ekonomije.

„Svi žele snažnu reformu: građani, industrija i ribari. Zastupnici Evropskog parlamenta slušali su svoje birače, iskoristili svoje pravo i napravili su razliku. Nakon ovog glasanja jasno je da je reforma ribolova politički prioritet EU kako bi osigurali dugoročnu stabilnost ribljih populacija od kojih zavise ribari, privrednici i more“.
Evropski parlament
© WWF / Frank Paul Enlarge
Atlantska tuna (Thunnus thynnus) u Sredozemnom moru
© Frédéric BASSEMAYOUSSE / WWF Mediterranean Enlarge