"Sat za našu planetu" za dopunu Zakona o šumama u Rusiji | WWF

"Sat za našu planetu" za dopunu Zakona o šumama u RusijiPosted on 20 March 2013
Zaštitne šume pokrivaju 17 različitih vrsta šuma, uključujući zone zaštićenih voda, zone skupljanja oraha, planinskih šuma, šuma u tundrama, zelene zone i zone šumovitih parkova, urbanih šuma i zone mrešćenja riba. Pod ‘zaštitne šume’ spadaju šumske oblasti smeštene na obalama reka, potoka, jezera ili mora i zelenih zona u blizini velikih urbanih centara, kao i šume koje se nalaze na području tundri u gradovima severnog dela Rusije.
© WWF Russia / Gennady Alexandrov
Moskva/Singapur: WWF-ova akcija Sat za planetu u Rusiji pokrenula je kampanju ove godine za ciljem da obezbedi više od 100 000 potpisa ruskih građana na peticiji, vezanoj za amandmane aktuelnog Zakona o šumama. Ova peticija usleđuje nakon velikog uspeha peticije o boljoj zaštiti obalnih mora Rusije od naftnog zagađenja, koja je brojala 120,000 potpisa.

Ova kampanja je pokrenuta samo nekoliko meseci nakon što je ruski parlament doneo dugo očekivani Zakon o zaštiti obalnih mora od naftnog zagađenja. Usvajanje ovog zakona je proisteklo iz prošlogodinje kampanje ‘Hoću ako i ti hoćes’.

Ukoliko se ova peticija pokaže kao uspešna, omogućila bi se još bolja zaštita zaštitnih šuma veličine dve Francuske, na površini koja obuhvata 18% svih šuma u zemlji.

Nakon 70 godina zaštite šuma, Zakon se menjao nekoliko puta između 2009. i 2010. godine, dozvoljavajući industrijsku seču drveća na teritorijama zaštitnih šuma.

“Oranice u Rusiji su iscrpljene prevelikom sečom šuma tokom perioda postojanja Sovjetskog saveza, nelegalnom sečom u nekoliko proteklih decenija i neizmenjenim načinom sakupljanja drvne građe za komercijalne potrebe u poslednjih 150 godina. Ovakva situacija je dovela do toga da kompanije zadužene za seču šuma budu prinuđene da traže nove izvore komercijalno vrednog drveta,” kaže Konstantin Kobajakov, koordinator projekata zaštite šuma WWF organizacije u Rusiji.

“Nedavne promene zakona čine oblasti zaštitnih šuma pogodnom metom za komercijalnu seču”, dodao je Kobajakov.

Direktor i jedan od osnivača Sata za našu planetu, Endi Ridli, navodi da je kampanja u Rusiji postala svetski primer o ogromnom uticaju Sata za planetu i nakon samog događaja.

“Uspeh Sata za našu planetu 2012. u Rusiji inspiriše mnoge pojedince i timove iz celog sveta u postizanju akcija sa još boljim ishodom po životnu okolinu u njihovim zemljama. Bilo bi izvanredno ove godine ispratiti Rusiju u postizanju još jednog veličanstvenog ekološkog podviga za Sat za našu planetu, kao i postavljanje njenog primera za inspiraciju drugima u 2013 godini”, rekao je Ridli.

Zaštitne šume pokrivaju 17 različitih vrsta šuma, uključujući zone zaštićenih voda, zone skupljanja oraha, planinskih šuma, šuma u tundrama, zelene zone i zone šumovitih parkova, urbanih šuma i zone mrešćenja riba.

Pod ‘zaštitne šume’ spadaju šumske oblasti smeštene na obalama reka, potoka, jezera ili mora
i zelenih zona u blizini velikih urbanih centara, kao i šume koje se nalaze na području tundri u gradovima severnog dela Rusije.

Ove šume mogu nam poslužiti u očuvanju i zaštiti zdrave pijaće vode, plodnosti tla, čistog vazduha, a predstavljaju i izvor ishrane (bobice, pečurke i orasi) nekim životinjama. Još jedna prednost ovakvih šuma je ta što predstavlja mesto za odmor i rekreaciju stanovnicima urbanih gradova u blizini, a stanovnicima okolnih sela i njihovim porodicama može pružiti preko potrebna sredstva za život u tim sredinama. Napredni ekosistemi ovih šuma mogu sačuvati milione hektara biološki značajnih teritorija od negativnog uticaja industrijskih delatnosti čoveka.

WWF organizacija smatra da može doći do nestanka korisnih osobina šuma i njihovog uticaja na sve građane, te eksploataciju i uništenje zaštitnih šuma smatra za neprihvatljivu opciju.

“70 godina su nas ove šume štitile. Sada je vreme da mi zaštitimo njih. Hajde da vratimo zabranu industrijske seče drveća u Zakon o šumama,” rekao je Kobajkov.


Zaštitne šume pokrivaju 17 različitih vrsta šuma, uključujući zone zaštićenih voda, zone skupljanja oraha, planinskih šuma, šuma u tundrama, zelene zone i zone šumovitih parkova, urbanih šuma i zone mrešćenja riba. Pod ‘zaštitne šume’ spadaju šumske oblasti smeštene na obalama reka, potoka, jezera ili mora i zelenih zona u blizini velikih urbanih centara, kao i šume koje se nalaze na području tundri u gradovima severnog dela Rusije.
© WWF Russia / Gennady Alexandrov Enlarge
Područje zaštitnih šuma u Rusiji veličine je površine dve Francuske.
© WWF Russia / Alexander Vesyolov Enlarge