Shell izvozi neuspehe bušenja nafte na Arktiku | WWF

Shell izvozi neuspehe bušenja nafte na ArktikuPosted on 08 April 2013
Bušotina nafte i gasa Kulluk sa jugoistočne strane ostrva Sitkalidak na Aljasci
© Petty Officer 3rd Class Jonathan Klingenberg
Prema navodima medija, Shell i ruska kompanija Gazptom Neft će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu eksploatacije nafte i gasa u blizini ruske obale Arktika. Ovaj sporazum se podudara sa posetom predsednika Putina Holandiji 8. aprila.

“Ovo je zabrinjavajući potez,” rekao je Mikhail Babenko iz WWF-a. “Shell je svojim aktivnostima prošle godine u blizini obale Aljaske u više navrata pokazao da nema potreban kapacitet za bezbedno bušenje nafte na Arktiku. Jednostavno, iz Amerike će u Rusiju izvoziti neuspeh. Druge naftne kompanije, kao što su francuski Total i ruski Lukoil, su se nedavno složile sa stavom WWF-a i drugih stručnjaka da ne postoji provereno bezbedna tehnologija za bušenje nafte u blizini obale Arktika.”

Shell je, 2012. godine, pretrpeo neuspeh u svim stadijumima njihovog programa bušenja nafte, a Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država vodi istragu zbog potencijalnog kršenja međunarodnih pomorskih zakona o zaštiti životne sredine. Februara ove godine, Shell je najavio da će bušenje na Aljasci biti odloženo. Premeštajući operacije u Rusiju, čini se da se Shell premešta na teritoriju sa blažim zakonima o zaštiti životne sredine i manjom transparentnošću u implementacji projekta.

Rizici i potencijalni uticaji razvoja eksploatacije nafte i gasa u blizini obale Arktika su trenutno neprihvatljivo visoki i neizvodljivi. WWF veruje da bez odgovarajuće regulacije operacija, dostupnih proverenih tehnika za prevenciju i sanaciju izliva nafte, i adekvatnog znanja o ekosistemima Arktika, ne bi trebalo vršiti eksploataciju nafte i gasa u blizini obale ruskog dela Arktika.
Bušotina nafte i gasa Kulluk sa jugoistočne strane ostrva Sitkalidak na Aljasci
© Petty Officer 3rd Class Jonathan Klingenberg Enlarge