“Sat za našu planetu” podstiče svest Kine o ilegalnoj trgovini divljim životinjama | WWF

“Sat za našu planetu” podstiče svest Kine o ilegalnoj trgovini divljim životinjamaPosted on 09 April 2013
Tema ilegalne trgovine divljim životinjama bila je u prvom planu tokom ovogodišnjih proslava “Sata za našu planetu” u Kini.
© TRAFFIC
Šangaj, Kina—Tema ilegalne trgovine divljim životinjama bila je u prvom planu tokom ovogodišnjih proslava “Sata za našu planetu” u Kini, i to po prvi put u okviru kampanje koju organizuje WWF.

U noći 23. marta, intervju pod nazivom Slonove suze je održan na mestu proslave „Sata za našu planetu“ u Šangaju. Dr Jianbin Ši, direktor TRAFFIC tima u Kini je zajedno sa profesorom Hongfa Ksu sa East China Normal Univerziteta (koji je osnovao TRAFFIC program u Kini posle decenije rada) pričao o problemima ilegalne trgovine slonovačom i drugim divljim životinjama pred približno 200 predstavnika Vlada, javnosti, medija i nevladinih ogranizacija.

Predavači su naglasili važnost divljih životinja i stabilnih ekosistema na razvoj ljudskog društva, a posebno kako učesnici „Sata za našu planetu“—kroz svoje izbore kupovine—mogu da igraju ulogu u sprečavanju negativnih uticaja ilegalne trgovine proizvoda od divljih životinja.

Desetominutni intervju je takođe emitovan uživo tokom “sata bez svetla” na Eastern Metropolis radiju, vodećoj radio stanici u Šangaju. Tokom intervjua, professor Ksu je objasnio vezu između proizvoda od slonovače i pokolja afričkih slonova.

“Na kraju trgovinskog lanca, kao npr. ovde u Kini, često nikad ne budemo svesni krvavog pokolja koji stoji iza prelepih proizvoda od slonovače,” rekao je profesor Ksu.

Dr Ši je naglasio činjenicu da su osim slonova, i nosorozi i druge divlje životinje i biljke ugroženi trgovinom kojom se zadovoljavaju konstantni zahtevi tržišta, uključujući i ona u Kini.

“Tražimo od vas da ne kupujete nikakve ilegalne proizvode od divljih životinja i da prihvatite mudar pristup kupovine proizvoda od divljih životinja na legalan i održiv način,” rekao je Dr Ši.

TRAFFIC je takođe imao štand na mestu proslave „Sata za našu planetu“, gde je promo materijal deljen učesnicima „Sata za našu planetu“ kako bi se oni podstakli da pomognu u širenju znanja o pritiscima kojima su izložene ugrožene vrste, kao što su tigrovi i morske kornjače.

„Sat za našu planetu“ je globalni događaj koji jednom godišnje organizuje WWF, ohrabrujući domaćinstva i kompanije da isključe nepotrebna svetla na jedan sat da bi podigli svest o potrebi preuzimanja akcije u borbi protiv klimatskih promena. Ove godine u Kini, kampanja se proširila na više tema kao što su zaštita divljih životinja i upravljanje prirodnim resursima.

Samo jedan dan pre “dana bez svetla”, TRAFFIC nalog na Sina Veibu (kineska društvena mreža slična Tviteru) je objavio vest da je 89 slonova ubijeno u krivolovu u Čadu. Vest je retvitovana više od 9,000 puta za samo 24 sata pošto su je dvojica filmskih zvezda, po imenu Bingbing Li i Či Šu, dobrovoljno retvitovali.

Korisnici društvenih mreža su izrazili ljutnju i tugu zbog ubistava i pozvali na prestanak kupovine proizvoda od slonovače, deljenjem informacije više od 11,000 puta do sada.
Tema ilegalne trgovine divljim životinjama bila je u prvom planu tokom ovogodišnjih proslava “Sata za našu planetu” u Kini.
© TRAFFIC Enlarge