Prekretnica klimatskih promena zahteva prelaz na obnovljive izvore energije | WWF

Prekretnica klimatskih promena zahteva prelaz na obnovljive izvore energijePosted on 03 May 2013
Gasovi sa efektom staklene bašte
© WWF
Potreba da se izvrši prelazak na čiste i održive izvore energije će se pojačati kada nivoi ugljendioksida (CO2) u atmosferi u sledećih nekoliko dana dostignu 400 delova po milionu (parts per milion – ppm) po prvi put u istoriji čovečanstva.

Naučnici iz Mauna Loa Opservatorije u Havajima treba da objave kada nivoi ugljendioksida dostignu 400 delova po milionu, što će označiti kritičnu tačku na putu ka opasno visokom globalnom zagrevanju.

„Hitnost da se snize emisije nikad nije bila veća“, rekla je Samantha Smith, lider WWF-ove svetske Inicijative o klimi i energiji.

“Zakoni fizike nam kažu da što više CO2 imamo u atmosferi, svet će postati topliji. Posledji put kada je atmosfera Zemlje imala onoliko CO2 koliko ima danas, svet je bio 3-4 stepena Celzijusa topliji. A poslednji put kad je svet bio toliko topao, nivoi mora su bili 5-40 puta viši nego što su sada,” rekla je ona.

Kako navode naučnici, izvesno je da je čovečanstvo odgovorno za podizanje nivoa CO2 u atmosferi, gde najveći deo svetskog zagađenja klime potiče iz energetskog sektora, pogotovo usled sagorevanja fosilnih goriva. Ako nivoi CO2 nastave da se povećavaju, možemo očekivati da će zabeležene visoke temperature postati nove prosečne letnje temperature; zabeležene suše će postati normalne; a zabeležene oluje i poplave će postati učestali događaji“, rekla je Smith.

“Širom sveta, zajednice i organi vlasti se već muče da odgovore na suše, propadanje useva i ekstremne vremenske nepogode, čak i u bogatim zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države. Ako nivoi CO2 nastave da se povećavaju, napori da se izvrši adaptacija na klimu koja se stalno menja najverovatnije neće biti dovoljni.”

Ali ovaj trend se može promeniti ako se naprave pravi izbori.

“Brzim prelaskom sveta na obnovljive izvore energije, i uz podršku jakih mera energetske efikasnosti, možemo drastično smanjiti emisije CO2, što će vremenom stabilizovati i smanjiti koncentracije CO2 u atmosferi,“ rekla je Smith.

Cene električne energije poreklom iz obnovljivih izvora energije su radikalno opale, a 2011. godine investicije u obnovljive izvore energije su po prvi put nadmašile investicije u energiju fosilnih goriva. Energija dobijena iz obnovljivih izvora može postati „nova normalna“ energija. Međutim, to zahteva posvećenost organa uprave ako želimo da se ova promena desi dovoljno brzo i u dovoljno velikoj razmeri, rekla je Smith.

Mauna Loa Opservatorija radi pod Scripps Institutom okeanografije Kalifornija Univerzieta u San Dijegu. Scripps Institut okeanografije je jedan od najstarijih, najvećih i najvažnijih centara za proučavanje, edukaciju i informisanje o vodenim i kopnenim ekosistemima.

Opservatorija u Havajima je locirana u Pacifičkom Okeanu, 3,400m iznad nivoa mora i daleko od bilo kog velikog izvora zagađenja, i stoga se podaci ove opservatorije o ugljendioksidu smatraju „zlatnim standardom“ podataka.
Gasovi sa efektom staklene bašte
© WWF Enlarge