WWF predao 25.517 potpisa za očuvanje Hutovog blata | WWF

WWF predao 25.517 potpisa za očuvanje Hutovog blataPosted on 25 April 2013
Uručenje peticije sa 25.517 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato
© WWF
Na Dan planete Zemlje WWF uručio peticiju Vladi Hercegovačko-neretvanske županije/kantona

WWF je na Dan planete Zemlje uručio peticiju sa 25.517 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato Vladi Hercegovačko-neretvanske županije/kantona.

Peticiju je preuzeo dr. sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministara za Sektor zaštite prirode i životne sredine. S predstavnicima ministarstva održan je sastanak na kom su raspravljali o merama za očuvanje Hutovog blata, koje su kasnije zajedno predstavili i javnosti.

WWF već nekoliko godina upozorava na loše stanje Parka prirode Hutovo blato. Hidroenergetska infrastruktura, sve intenzivniji krivolov i nepostojanje stvarne zaštite područja zbog nedovoljnog finansiranja čuvarske službe, prouzrokovalo je da se u poslednjih nekoliko godina broj ukupno registrovanih ptica smanjio za 31% dok endemske riblje vrste nestaju. Ako se dosadašnji odnos prema Hutovom blatu nastavi, najvrednijem močvarnom ekosistemu u BiH preti potpuni nestanak u narednih 30 godina.

„Zbog velikog ekološkog značaja i obimne biološke raznvrsnosti WWF je prepoznao Hutovo blato kao jedno od prioritetnih staništa u BiH i širom podruöju Dinarskog luka i njegova zaštita je za WWF od najvećeg interesa. Prirodni vodni režim Hutovog blata, a time i opstanak biljnih i životinjskih vrsta na ovom području, značajno je narušen izgradnjom hidro-tehničke infrastrukture u slivu Trebišnjice pre nekoliko decenija, a sada mu preti i dodatno oduzimanje vode kroz projekat Gornjih horizonata“, rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a u obraćanju medijima.

„Zaštita prirode i životne sredine trajno je opredeljenje Ministarstva trgovine, turizma i zaštite životne sredine HNK. Peticija koja nam je uručena danas, na Dan planete Zemlje, samo je dodatni podsticaj za očuvanje i zaštitu Hutova blata, najvrednijeg močvarnog staništa u BiH. Poboljšanjem saradnje i koordinacije između različitih korisnika prostora Hutova blata, i sprovođenjem projekata procene direktnih, indirektnih kao i nekorišćenih resursa ovog visokovrednog područja moguće je Park prirode učiniti funkcionalnijim i zaustaviti njegovu biološku i ekološku degradaciju. Za to nam svima treba i znanja i energije, ali pre svega više lične i kolektivne svesti i odgovornosti prema ovim izuzetnim prirodnim vrednostima“, u obraćanju medijima posle sastanka sa WWF rekao je dr. sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministra za zaštitu prirode i životne sredine.

Park prirode, WWF i Vlada HNŽ bolje će se povezati i intenzivnije raditi na unapređenju upravljanja i održivom finansiranju Hutovog blata, poboljšanju infrastrukture, kako bi omogućili turistima najbolje moguće iskustvo, kao i na očuvanju njegove obimne biološke raznovrsnosti.
Uručenje peticije sa 25.517 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato
© WWF Enlarge
WWF već nekoliko godina upozorava na loše stanje Parka prirode Hutovo blato
© WWF Enlarge