Žuti lokvanj se vraća na najveće ostrvo na Dunavu u Bugarskoj | WWF

Žuti lokvanj se vraća na najveće ostrvo na Dunavu u BugarskojPosted on 09 May 2013
Žuti lokvanj se vraća na ostrvo Persin.
© WWF
Translokacija retke biljne vrste u močvarama Parka prirode Persina, u bugarskm delu Donjeg Dunava, ulazi u novu fazu. Tokom poslednjih nekoliko nedelja, 20 žutih lokvanja je iz reke Veleka u Strandži, jugoistočna Bugarska prebačeno u dve močvare na ostrvu Persin na Dunavu. Zaposleni u Parku prirode Persina zaduženi za očuvanje i restauraciju Parka očekuju da će se broj lokvanja postepeno povećavati.

Močvare ostrva Persin (Belene) su restaurirane pre četiri godine. Povratak zaštićenog žutog lokvanja će omogućiti ovoj vrsti da se samostalno ponovo obnovi u vlažnim staništima Parka. U prošlosti, ostrvo Persin je bilo stanište jedne od najvećih kolonija lokvanja u Bugarskoj, ali je biljka nestala sa ovog ostrva zbog razaranja vlažnih staništa.

Osim što su predivni cvetovi, lokvanji igraju mnogo važnih uloga u prirodi. Razne retke i ugrožene vrste opstaju zbog njih. Na primer, mnoge ptice se gnezde na njihovom lišću na površini vode, a ribe nalaze skrovište ispod.

U Parku prirode Persina, odvija se restauracija još četiri biljne vrste, uključujući beli lokvanj.

Restauraciju finansira LIFE+ Program Evropske Unije, kroz projekat koji sprovodi WWF u saradnji sa Izvršnom agencijom za šume. Cilj projekta je da zaštiti i restaurira 11 tipova staništa u 10 parkova prirode u Bugarskoj. Restauracija lokvanja se vrši pod nadzorom Regionalne ispekcije životne sredine i vode iz Rusea, i uz odobrenje Ministarstva životne sredine i voda.
Žuti lokvanj se vraća na ostrvo Persin.
© WWF Enlarge
Conservationists expect that gradually the number of water lilies will begin to increase naturally.
Zaposleni u Parku prirode Persina zaduženi za očuvanje i restauraciju Parka očekuju da će se broj lokvanja postepeno povećavati.
© WWF DCPO Enlarge