Predstavnici Gornjeg Podunavlja i Fruške Gore na edukaciji o održivom turizmu u parkovima Provanse, Francuska | WWF

Predstavnici Gornjeg Podunavlja i Fruške Gore na edukaciji o održivom turizmu u parkovima Provanse, FrancuskaPosted on 30 May 2013
Nacionalni park Tara, jedan od zaštićenih parkova Dinarskog luka
© WWF
WWF je u sklopu projekta „Parkovi Dinarskog luka“ organizovao studijsko putovanje za zaposlenike parkova prirode i nacionalnih parkova iz šest zemalja iz regiona.

Predstavnici nacionalnog parka Fruška Gora i specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje prošle nedelje su s kolegama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije bili na studijskom putovanju po regionalnim parkovima prirode u regiji Provanse. Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF povela je dvadesetak zaposlenih u zaštićenim područjima iz regiona u Francusku kako bi učili o prilagođavanju poslovanja i organizaciji u razvoju održivog turizma na području zaštićenih dobara.

Predstavnici 14 parkova, kojima WWF pomaže da dođu do evropskog sertifikata za održivi turizam, posetili su regionalne parkove prirode Luberon, Camargue i Verdon. Sva tri parka povezuje Europarkov sertifikat, pa su učesnici putovanja učili o najboljim načinima za postizanje tog turističkog priznanja. Iako su uočene velike razlike u pristupu upravljanja parkovima, oni primeri koji se tiču samog turizma, od turističke organizacije koja povezuje sve opštine unutar parka Luberon, preko neophodne turističke ponude u vidu autohtonih vrsta u Camargueu, do mogućnosti korišćenja svih prirodnih lepota u Verdonu, dali su brojne ideje učesnicima putovanja kako da svoja zaštićena područja što pre približe standardima Europarkovih parkova.

„Za dobijanje Europarkovog sertifikata neophodna je dobra saradnja s korisnicima. To je ono što našim parkovima uglavnom nedostaje! Put do održivog turizma bit će težak, no svakako ćemo pronaći rešenje i pomoći odabranim parkovima da što pre dođu do ovog cenjenog sertifikata“, ističe Leon Kebe iz WWF-a, rukovodilac projekta „Parkovi Dinarskog luka“.

Projektom „Parkovi Dinarskog luka“ WWF stvara mrežu 75 parkova od Slovenije do Albanije pa ima važan zadatak da nauči zaposlene u parkovima boljem upravljanju i održivom turizmu. Još jedan od ciljeva projekta je rad na prepoznatljivosti Dinarskog luka, koji bi u svetu trebao da bude jednako važan kao i Alpi ili Karpati. Utoliko je osmišljen brend Parkovi Dinaridi, sa željom da Dinarski luk postane sinonim za održivi razvoj. Saznajte više na: www.discoverdinarides.com.
Nacionalni park Tara, jedan od zaštićenih parkova Dinarskog luka
© WWF Enlarge