Pet zemalja obeležava Dan Karpatskih Parkova | WWF

Pet zemalja obeležava Dan Karpatskih ParkovaPosted on 24 May 2013
Participants in Carpathian Parks Day.
Učesnici Dana Karpatskih Parkova
© WWF
 35 nacionalnih parkova i parkova prirode u pet država koje se nalaze u području Karpatskih planina proslaviće 24. maja i tokom vikenda neizmernu prirodnu i kulturološku raznovrsnost poslednjeg velikog divljeg područja Evrope. Organizovan po drugi put, Dan Karpatskih Parkova će obuhvatiti zaštićena područja u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini.

„Svi parkovi Karpata nude nešto spektakularno i jedinstveno, a cilj Dana Karpatskih Parkova je da pokaže značaj zaštićenih područja u očuvanju biodiverziteta i održivom razvoju,“ rekao je Hildegard Meyer iz WWF Dunavsko-Karpatskog Programa.

„Naš cilj je povećanje turizma i doprinos ekonomskoj stabilnosti regiona. Kada pogledamo na raspored događaja, set aktivnosti je impresivan – od biciklističkih tura i fotografskih takmičenja do čišćenja staza, sadnje drveća, edukacije o životnoj sredini i diskusija za okruglim stolom sa lokalnim stanovništvom. Postoje čak i neke prekogranične aktivnosti”, rekao je Meyer.

Među parkovima koji učestvuju u Danu Karpatskih Parkova su Nacionalni park Tatra u Slovačkoj, Nacionalni parkovi Piatra Craiului i Maramures u Ruminiji, rezervat prirode Gorgani i Nacionalni parkovi Karpati i Užanski u Ukrajini, kao i Nacionalni Park Đerdap u Srbiji i Nacionalni park Dunav-Ipoli u Mađarskoj. Slovačka će imati najveći broj uključenih parkova, njih 18 će proslaviti Dan Karpatskih Parkova.

U Karpatima se nalazi najveće područje starih prašuma u Evropi, kao i najveći preostali prirodni šumski bukovo-jelovi ekosistemi i ekosistemi planinske bukve. Jedna trećina svih vaskularnih biljaka Evrope (3,988 vrsta biljaka) se može naći u ovom regionu, od kojih su čak 481 endemične vrste.

Jedinstvena raznovrsnost staništa Karpata čini ovo područje rajskim mestom za život svetski ugroženih vrsta kao što su evropski bizon, divokoza sa planina Tatre i orao krstaš. Karpati su poslednje područje Evrope u kome opstaju minimalne održive populacije velikih zveri. Ovde se može sresti oko 8.000 medveda, 4.000 vukova i 3.000 risova.

U regionu padne dva puta više kiše nego u okolnom području, a ova voda napaja Dunav, Vistulu, Dnjepar i njihove glavne pritoke u slivu ka Crnom i Baltičkom moru. Više od 80% zaliha vode Rumunije (ne uključujući Dunav) i 40% zaliha vode Ukrajine potiče sa Karpata.

Međutim, ova Evropska i svetska bogatstva su ugrožena usled besprimernih promena kroz koje prolazi region u procesu sve veće integracije u evropsku i svetsku ekonomiju. Karpati trpe neodrživu seču, preveliku eksploataciju velikih vrsta sisara, uništavanje staništa usled promene načina korišćenja zemljišta, fragmentaciju staništa usled razvoja infrastrukture, i uništavanje staništa slatkovodnih ekosistema usled regulacije reka i kontrolisanja poplava.

„Bio bih izuzetno srećan kada bi više nas iskoristilo ovu priliku i kada bismo ovog vikenda posetili jedan od Karpatskih parkova po svom izbru. Podizanje svesti će pomoći donosiocima odluka, ključnim zainteresovanim stranama i opštoj javnosti da bolje razumeju značaj zaštićenih područja u očuvanju biodiverziteta i održivom razvoju,“ rekao je Meyer.
Participants in Carpathian Parks Day.
Učesnici Dana Karpatskih Parkova
© WWF Enlarge
Zvezdani trag na noćnom nebu, Nacionalni park Cheile Bicazului-Hasmas, Karpati, Transilvanija, Rumunija
© Wild Wonders of Europe /Cornelia Doerr / WWF Enlarge
Carpathian Parks Day.
Dan Karpatskih Parkova
© WWF Enlarge