Novom globalnom kampanjom WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energiju | WWF

Novom globalnom kampanjom WWF poziva na veća ulaganja u čistu i obnovljivu energijuPosted on 05 June 2013
Solarni toranj u Sancular La Mayor, Andaluzija, Španija
© WWF
WWF je danas pokrenuo novu međunarodnu kampanju pod sloganom „Iskoristite svoju energiju“ u kojoj poziva vlade i svetske finansijske institucije na povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije na najmanje 40 milijardi dolara tokom sledećih 12 meseci.

„Ponestaje nam vremena. Ako ćemo se i dalje oslanjati na fosilna goriva, pred nama je budućnost u kojoj je vazduh sve zagađeniji a klima negostoljubiva. Naša je kolektivna odgovornost da se zauzmemo za budućnost kakvu želimo. Pozivamo političke i finansijske donosioce odluka da iskoriste svoju moć za prelaz na čistu i održivu energiju iz obnovljivih izvora i da stanu na kraj inerciji uglja, nafte i gasa“, rekao je Jim Leape, generalni direktor WWF Internacionala.

Kampanja „Iskoristite svoju energiju“ lansirana je na Svetski dan zaštite životne sredine i poziva na potpisivanje zahteva za povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije i na izlaznu strategiju ulaganja u ugalj, naftu i gas. Zahtev se može potpisati na www.panda.org/seizeyourpower i u njemu se pozivaju finansijske institucije i vlade širom sveta da deluju odmah tako što će se obavezati na povećanje finansiranja obnovljivih tehnologija i sprovođenje politika koje će direktno ulagati više sredstava u održivu energiju vetra, sunca i vode.

WWF započinje globalnu kampanju čiji je cilj podsticanje značajne investicije vlada i međunarodnih finansijskih institucija u sektor obnovljivih izvora energije, u ukupnom iznosu od 40 milijardi dolara. Kampanja će se sprovoditi u više od 20 zemalja, u kojima će WWF pokušati da utiče na javne finansije i penzione i privatne fondove. Kampanja za preusmeravanje novca u obnovljive izvore energije zasniva se na uspostavljanju poslovnog modela kroz uvažavanje svih troškova pojedinih izvora energije, koji će ukazati na ekološke, socijalne i ekonomske rizike zavisnosti od prljave energije kao što su ugalj, nafta i gas.

„Glavni pokretači energetskih tržišta su nagađanja, institucionalna inercija, nedostatak tačnih informacija, pogrešni podsticaji ali i ogromni ekonomski i politički interesi. Vreme je da se rasprava promeni i da se pokažu stvarni troškovi fosilnih goriva i pravi potencijal sektora obnovljivih izvora energije. Današnji poziv na akciju je poziv svakom donosiocu odluka da investira u budućnost kakvu svi želimo, koju pokreću čisti, obnovljivi i održivi izvori energije“, rekla je Samantha Smith, vođa globalne klimatske i energetske inicijative iz WWF Internacionala.

Dok je 40 milijardi dolara samo početak iznosa koji su potrebni za potpuni prelaz na čistu energiju, WWF smatra da su ove početne nove investicije bitna prekretnica u preusmeravanju novca iz rizičnih fosilnih goriva u čiste i obnovljive izvore energije.

Ako nivo CO2 nastavi da se povećava iz godine u godinu a mi nastavimo da ignorišemo nauku, sami ćemo biti odgovorni za drastične posledice u godinama koje dolaze.

„Delovati moramo sada! Trebamo uložiti novac u čiste i obnovljive izvore energije kako bi ograničili opasne klimatske promene, smanjili rizike za ljudsko zdravlje od prljavih fosilnih goriva, ubrzali i olakšali pristup energiji, i sačuvali našu kolektivnu budućnost“, zaključuje Smith.
Solarni toranj u Sancular La Mayor, Andaluzija, Španija
© WWF Enlarge