Naftna istraživanja ugrožavaju najstariji afrički nacionalni park Virungu | WWF

Naftna istraživanja ugrožavaju najstariji afrički nacionalni park VirunguPosted on 01 August 2013
Nacionalni park Virunga je najstariji nacionalni park u Africi i područje Svetske baštine. 85% parka je izdvojeno za naftne koncesije.
© Brent Stirton / Reportage by Getty Images / WWF
Ženeva, Švajcarska – Kada bi se najstarijim afričkim nacionalnim parkom Virunga upravljalo na održivi način, umesto da se koristi za štetnu eksploataciju nafte, njegove usluge lokalnom bi stanovništvu mogle doneti 1,1 milijardu USD godišnje, objavio je WWF u poslednjem izvještaju.

Kroz ulaganja u hidroelektrane, ribarsku industriju i ekoturizam Nacionalni park Virunga ima potencijal za stvaranje 45.000 stalnih radnih mesta, pokazale su analize koje je uradila nezavisna konsultantska kuća Dalberg Global Development Advisors. Studija “Ekonomska vrednost Nacionalnog parka Virunga” ukazuje da bi koncesije za eksploataciju nafte, koje su dodeljene za preko 85% površine parka, mogle prouzrokovati zagađenje, političku nestabilnost i koštati ljude njihovih radnih mesta.

„Virunga predstavlja vrednu imovinu Demokratske Republike Kongo i doprinosi prirodnoj baštini Afrike kao najstariji park sa najvećom biološkom raznovrsnosti na kontinentu“, navodi se u izveštaju. „Planovi za istraživanje nafte i iskorištavanje naftnih rezervi stavljaju vrednosti Virunge u opasnost.“

U junu, UNESCO komitet za svetsku baštinu pozvao je na povlačenje svih naftnih koncesija u Virungi i pozvao koncesionare kao što su Total SA i Soco International PLC da ne poduzimaju istraživanja na području UNESCO svetske prirodne baštine. Total SA obvezao se na poštovanje granica parka Virunga, ostavljajući samo englesku kompaniju Soco kao jedinu naftnu kompaniju s planovima za istraživanje unutar parka.

„Bogati prirodni resursi Virunge tu su za dobrobit stanovnika Konga, a ne da ih crpe strane naftne kompanije“, rekao je Raymond Lumbuenamo, direktor WWF-a u Demokratskoj Republici Kongo. „Budućnost naše zemlje zavisi od održivog razvoja, a od ovog parka ekonomski zavisi više od 50.000 ljudi. Crpljenje nafte ovde moglo bi imati razorne posledice za lokalne zajednice koje se oslanjaju na Virungu za ribu, vodu za piće i druge potrebe“.

U izveštaju se navodi da bi izlivanje nafte, curenje cevovoda i paljenje plina moglo zagaditi vazduh, vodu i tlo toksinima, na što su ukazale i studije iz drugih područja gde se eksploatiše nafta, koje su otkrile da naftna industrija može uzrokovati zdravstvene probleme i sukobe zbog nalazišta.

Studija je pokazala da bi ekstrakcija nafte mogla ugroziti slatkovodne ekosisteme, bogate šume i retke biljne i životinjske vrste Virunge. Park je dom za više od 3000 različitih vrsta životinja, uključujući i kritično ugrožene planinske gorile.

„Sad je vreme da povučemo crtu. Naftne kompanije stoje na pragu jednog od najvrednijih i najosetljivijih mesta, ali nećemo stati dok Virunga ne bude sigurna od ove potencijalne ekološke katastrofe“, rekao je Lasse Gustavsson, izvršni direktor WWF Internationala. „Virunga ima i snežna polja i polja lave, ali ne bi trebala imati naftna polja.“

WWF je danas pokrenuo kampanju za zaštitu Nacionalnog parka Virunga od eksploatacije nafte. Organizacija poziva kompaniju Soco da obustavi svoje planove za istraživanje nafte u Virungi i svim ostalim mestima Svetske prirodne baštine. Potpisom peticije na wwf.panda.org možete pomoći spasu ovog nacionalnog parka.

Za dodane informacije: Alona Rivord, arivord@wwfint.org
Posetite panda.org/virungainfo.Nacionalni park Virunga je najstariji nacionalni park u Africi i područje Svetske baštine. 85% parka je izdvojeno za naftne koncesije.
© Brent Stirton / Reportage by Getty Images / WWF Enlarge
Radnik u Niger Delti čisti naftu.
© National Geographic Stock / Ed Kashi / WWF Enlarge
Oko 27.000 ribara živi od jezera Edvard u Virungi, koje je epicentar za istraživanje nafte kompanije Soco.
© Brent Stirton / WWF-International Enlarge