Da li će EBRD pokazati svoju lošu stranu? | WWF

Da li će EBRD pokazati svoju lošu stranu?Posted on 04 September 2013
WWF poziva EBRD da zaustavi investiranje u ugalj i podrzi ulaganja u projekte obnovljive energije
© Istockphoto / aclio
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), jedna od najvećih svetskih razvojnih banaka, zaseda ove nedelje kako bi razmotrila svoju politiku kreditiranja energetskih projekata. WWF-Svetski fond za prirodu poziva banku da prati nedavne primere Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke (WB) i prestane da finansira projekte za ugalj.

Nacrt dokumenta koji se razmatra zanemaruje neophodnost prestanka korišćenja uglja i nuklearne energije, podstiče kontroverzu oko upotrebe gasa iz uljanih škrljaca i ne poboljšava standarde hidroelektrana.

„Da li će EBRD stvarno pokazati svoju lošu stranu? Svi znamo da je obnovljiva energija jedini uspešan put, a investiranje u ugalj truje buduće naraštaje toksičnom energijom. Ako ništa drugo, EBRD bi trebalo da usaglasi svoju politiku sa politikom Evropske investicione banke i Svetske banke i time prestane da podržava upotrebu uglja čije su posledice katastrofalne po klimu i zdravlje,” izjavio je Sebastijan Godino, iz Evropske kancelarije WWF.

„Naša međunarodna kampanja Seize Your Power poziva lidere u oblasti finansija da podrže investiranje u energestku efikasnost i obnovljive izvore energije – EBRD treba da bude deo toga. Time bi se otvorio put ulaganja u jedan novi svet koji ne poznaje upotrebu fosilnih goriva. Projekte poput izgradnje termoelektrane Kolubara B ili termoelektrane Kosova e Re trebalo bi prekinuti. U suprotnom, u narednim decenijama se može očekivati povećana emisija zagađujućih supstanci,” izjavio je Džejson Anderson, koordinator tima za Klimatsku i energetsku politiku Evropske kancelarije WWF.

Kako bi se okončalo investiranje u ugalj, više od 17 000 ljudi potpisalo je zajedničku NVO peticiju koja će biti dostavljena ove nedelje EBRD-u. Globalnu WWF peticiju, upućenu svim većim investitorima (uključujući i EBRD), potpisalo je više od 40 000 pristalica koje podržavaju veća ulaganja u energetsku efikasnost i čistu, obnovljivu energiju. WWF vodi globalnu kampanju Seize Your Power kojom poziva finansijske institucije da učestvuju. Ukupna energetska zavisnost Srbije po podacima iz 2010. godine iznosi 33,5%. Novim investicijama Srbija bi značajno smanjila energetsko siromaštvo kojim je danas obuhvaćeno preko 60% građana Srbije.

WWF će učestvovati u svim javnim događajima EBRD-a u cilju podizanja svesti o negativnom uticaju hidroelektrana i upotrebe uglja. Tom prilikom će zatražiti više projekata posvećenih uštedi energije i obnovljivim izvorima energije. WWF će dostaviti komentare na nacrt EBRD-a pre isteka roka 30. septembra.

WWF poziva EBRD da zaustavi investiranje u ugalj i podrzi ulaganja u projekte obnovljive energije
© Istockphoto / aclio Enlarge