Ugrožena prirodna bogatstva Grčke | WWF

Ugrožena prirodna bogatstva GrčkePosted on 23 October 2013
Odlukom grcke vlade bi bila ugrožena vredna i retka mediteranska vegetacija koja se nalazi na WWF listi globalnih ekoregiona.
© Michael Gunther
Po nacrtu zakona koji će se uskoro naći pred grčkim parlamentom, Ministarstvo zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena Republike Grčke planira da promeni namenu 15 odsto teritorije u građevinsko zemljište. Ovom odlukom bi bila ugrožena vredna i retka mediteranska vegetacija koja se nalazi na WWF listi globalnih ekoregiona. Mnoga od ovih područja skrivaju ekološko blago koje predstavljaju jedinstven primer klasičnog mediteranskog pejzaža.

Gotovo cela obala, retke priobalne šume, niske planinske zone, uključujući neke od najvrednijih grčkih predela i područja od neprocenjive vrednosti za biodiverzitet Mediterana, tretiraju se kao zemljište dostupno za novu gradnju. Ovim zakonom će brojne nezakonite radnje koje se dešavaju na ovoj teritoriji (koja je, inače, zaštićena Šumskim kodeksom) biti zanemarene, a novčane kazne otpisane.

Ako se odredbe zakona budu primenjivale, izgubiće se zajedničko prirodno nasleđe ovog predela, a šanse za buduću održivu ekonomiju biće bitno ugrožene. Ekonomska kriza nije izgovor za destruktivan odnos prema prirodi. Zdrava ekonomija koja je potrebna Grčkoj ne može biti održiva ako se izgubi prirodno bogatstvo zemlje.

WWF – Svetski fond za prirodu Vas poziva da potpišete peticiju kako bi nacrt zakona bio povučen: http://www.wwf.gr/petition/
Odlukom grcke vlade bi bila ugrožena vredna i retka mediteranska vegetacija koja se nalazi na WWF listi globalnih ekoregiona.
© Michael Gunther Enlarge
Mnoga od ugrozenih područja skrivaju ekološko blago koje predstavljaju jedinstven primer klasičnog mediteranskog pejzaža.
© Michele Depraz Enlarge