Danska dobitnik WWF nagrade „Gift to the Earth” | WWF

Danska dobitnik WWF nagrade „Gift to the Earth”Posted on 22 October 2013
Danska će svoju ekonomiju u potpunosti orijentisati ka obnovljivim izvorima energije do 2050. godine.
© Michael Gunther
Kopenhagen, 21. oktobar - WWF-Svetski fond za prirodu uručio je juče nagradu „Gift to the Earth” danskoj premijerki Hele Torning Šmit. Danska je ovu nagradu zaslužila kao rezultat ambicioznog zalaganja za korišćenje održivih izvora energije. Ova skandinavska zemlja planira da svoju ekonomiju u potpunosti orijentiše ka obnovljivim izvorima energije do 2050. godine.

„Danska je dala dobar primer da je moguće razviti održivo društvo, a da se istovremeno sačuva privredni rast i blagostanje. Nadamo se da će ovo biti inspiracija i za druge zemlje da se ugledaju na Dansku kako bi se očuvala klima na planeti“, izjavio je Džim Lip, generalni direktor WWF-a.

Kompletna proizvodnja struje i grejanje poticaće iz održivih izvora do 2035, ugalj će biti izbačen iz upotrebe do 2030, a nivo gasova koji uzrokuju zagrevanje atmosfere treba do 2020. da se smanji za 40% u odnosu na 1990.

„Danski parlament je još za vreme naftne krize sedamdesetih počeo da se fokusira na politiku korišćenja obnovljivih izvora energije. Mi smo zaista ponosni što su sadašnja vlada i parlament preduzeli ambiciozne korake ka ostvarivanju 100% 'obnovljivog društva' do 2050“, izjavila je Gite Siberg, direktor WWF-a u Danskoj.

Nagrada je uručena na početku trodnevne klimatske konferencije koja se u Kopenhagneu održava u organizaciji međunarodnog ekološkog foruma "The Global Green Growth Forum" (3GF), osnovanog na inicijativu Danske, radi razmatranja mogućnosti ekološki održivog privrednog razvoja.

Po WWF-ovom Izveštaju o energiji, zemlje sveta bi trebalo da razviju privrede zasnovane na minimalnoj upotrebi fosilnih goriva do 2050. godine i potpunom prelasku na obnovljive izvore energije.

Međutim, i pored uverljivih naučnih dokaza o neophodnosti ovih koraka, svet ne reaguje dovoljno brzo. UN-ov Međunarodni panel o klimatskim promenama (IPCC), nedavno je potvrdio da se Zemlja zagreva alarmantnom brzinom. Ove temperaturne promene već imaju ozbiljne posledice po ljude i prirodu. Dve trećine postojećih rezervi goriva bi trebalo da ostane “u zemlji” kako bi se rešile klimatske promeni.
Danska će svoju ekonomiju u potpunosti orijentisati ka obnovljivim izvorima energije do 2050. godine.
© Michael Gunther Enlarge
Solarni paneli u Španiji
© Global Warming Pictures - WWF/ Enlarge