Održana radionica „Adaptacija na klimatske promene“ | WWF

Održana radionica „Adaptacija na klimatske promene“Posted on 29 October 2013
Radionica Adaptacija na klimatske promene
© Aleksandra Stamenkovic
Beograd, 29. oktobar - WWF - Svetski fond za prirodu organizovao je dvodnevnu radionicu Adaptacija na klimatske promene u okviru projekta Parkovi Dinarskog luka. Osnovni cilj radionice je podizanje svesti o načinu na koji klimatske promene utiču na očuvanje životne sredine, ali i mogućnosti uključivanja klimatskih promena i prilagođavanja u strategije očuvanja prirode. U radionici su učestvovali predstavnici nevladinog sektora i državnih institucija iz Srbije i BiH.

„Klimatske promene nisu više nešto što se događa negde u svetu, već su prisutne i ovde. Ove promene je nemoguće zaustaviti i iz tog razloga neophodno je primenjivati mere adaptacije kako bi se ublažili efekti klimatskih promena. Srbija je prepoznala neophodnost vođenja ovakve politike i sve više radimo na sprečavanju štetnih uticaja klimatskih promena, ali i na adaptaciji“, smatra dr Srđan Belij, državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

„Kada je u pitanju adaptacija na klimatske promene svi mi kao pojedinci bi trebalo da obratimo pažnju na koji način klimatske promene utiču na nas – bilo da radimo u privatnom sektoru, u poljoprivredi, zaštiti prirode ili zdravstvu. Neophodno je shvatiti posledice koje će klimatske promene izazvati, kako bi došli do rešenja. To je nemoguće bez razumevanja problema, a mnogi od nas i dalje ne vide problem“, smatra Šon Martin, ekpert za klimatske promene u WWF SAD, jedan od predavača na radionici.

Srbiju takođe očekuju značajne promene klime u skorijoj budućnosti. Prema prošlogodišnjoj Proceni ranjivosti na klimatske promene za Srbiju, na osnovu svih scenarija, očekuje se rast prosečne temperature na godišnjem nivou od 2.4 do 3.8 stepeni do kraja ovog veka. Ove promene bi posebno uticale na sektora: javno zdravlje, poljoprivredu, energetiku, biodiverzitet i vodoprivredu.

U periodu između 2000. i 2011. godine, Srbija je bila značajno izložena prirodnim katastrofama. Taj trend je u porastu – sa prosečnih 100 nepogoda u deset godina sa početka 19. veka, broj se krajem 20. veka popeo na čak 2800 nepogoda u 10 godina.

„Ovaj evidentni trend klimatskih promena, koje se manifestuju i na našim prostorima u vidu temperaturnih ekstrema, suša i poplava, zahteva od svih nadležnih institucija i zainteresovanih strana u Srbiji odgovoran odnos prema životnoj sredini i racionalno korišćenje prirodnih resursa. Razumevanje klimatskih promena dobilo je prioritetnu važnost u WWF-u kao i kod partnera sa kojima sarađujemo,“ izjavila je Duška Dimović, direktor programa WWF u Srbiji.

Više o klimatskim promenama i adaptaciji na klimatske promene:
http://wwf.panda.org/sr/klimatske_promene/