Gradovi širom sveta na putu ka obnovljivoj budućnosti | WWF

Gradovi širom sveta na putu ka obnovljivoj budućnostiPosted on 17 January 2014
We Love Cities
© WWF
Gland, Švajcarska – Gradovi širom sveta dobili su posebno priznanje od WWF-a za zalaganje u oblasti klimatskih promena. Odabrano je ukupno 34 finalista iz 14 zemlja od 163 grada koji su učestvovali u ovogodišnjem nadmetanju za prestonicu „Sata za našu planetu“ (Earth Hour City Challenge).

Stručni žiri će pregledati aktivnosti i obaveze iskazane u izveštajima gradova finalista i odabrati vodeće „održive“ gradove u svakoj od zemalja, koji će dobiti nagradu za prestonicu „Sata za našu planetu“ (Earth Hour Capital Award) 27. marta u Vankuveru u Kanadi.

Cilj projetka je mobilisanje akcije i podrška gradovima u globalnoj tranziciji prema održivoj budućnosti koja će se temeljiti na obnovljivim izvorima energije.

„Vrlo je inspirativno videti sve veći broj gradova koji nastoje da smanje upotrebu fosilnih goriva i rade velike korake u tranziciji prema obnovljivoj budućnosti“, izjavila je direktorka WWF Earth Hour City Challenge dr. Karina Borgström-Hanson.

„Međutim, uprkos svim naporima, gradovi to ne mogu učiniti sami. Ako želimo da zaštitimo svet od klimatskih promena i istovremeno zadovoljimo sve ljudske potrebe, neophodna je radikalna promena u globalnim ulaganjima. Pored lokalnih vlasti deo ove tranzicije moraju biti i donosioci odluka unutar država, kompanije i velike finansijske institucije“, dodala je Borgström-Hanson.

U mobilisanju gradova da se pridruže izazovu, WWF je blisko sarađivao sa organizacijom ICLEI-Lokalne vlade za održivi razvoj (Local Governments for Sustainability).

„Kao glavni partner, ICLEI je ponosan na saradnju sa WWF-om i podržava Earth Hour City Challenge koji raste u značajnu globalnu inicijativu kojom se nagrađuju postignuća gradova na polju održivosti. Većina gradova koji su članovi naše organizacije, a i naše regionalne kancelarije, aktivno su se uključili u inicijativu i ispunili svoja obećanja,“ izjavio je Gino Van Begin, generalni sekretar ICLEI.

Sama inicijativa Sat za našu planetu biće i ove godine obeležena širom gradova u Srbiji 29. marta u 20.30h.

Ovo su 34 grada koja su ušla u uži izbor za prestonicu „Sata za našu planetu“ 2014. po svojoj izuzetnoj predanosti u stvaranju održivih gradova:

Belgija: Antwerpen, Brisel, Gent
Brazil: Belo Horizonte, Rio de Žaneiro, Sao Paulo
Kanada: Edmonton, Severni Vancouver, Sari
Kolumbija: Medelin, Monteria
Danska: Kopenhagen
Finska: Lapenranta
Indija: Kočin, Koimbator, Hajderabad
Indonezija: Semarang, Bogor
Meksiko: Meksiko Siti, Agvaskalijentes, Puebla
Južna Afrika: Kejptaun, Durban
Južna Koreja: Seoul, Suvon
Švedska: Eskilstuna, Stokholm, Växjö
Tajland: Kunan, Muangklang, Nongsamrong
SAD: Bolder, Čikago, Klivlend

Mi volimo gradove
WWF poziva ljude širom sveta da podrže napore gradova ka održivom razvoju tako što će učestvovati u We Love Cities kampanji, koja počinje danas. Putem ovog sajta može se glasati za gradove favorite koji su ušli u finalni izbor. Posetioci sajta takođe su dobrodošli da daju predloge kako dodatno unaprediti gradove na njihovom putu ka održivosti.

Više informacija:
Aleksandra Stamenković, e-mail: astamenkovic@wwfdcp.org, telefon: 069 103 0260
We Love Cities
© WWF Enlarge