Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene postupkom lovaca iz BiH | WWF

Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene postupkom lovaca iz BiHPosted on 31 January 2014
Fojnicki lovci sa ustreljenim risom
© klix.ba
Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene su jučerašnjom objavom fotografije četiri lovca iz Fojnice (BiH), koji su ispod planine Vrtača ubili risa te se fotografijom pohvalili na svom Facebook profilu. Ris je zaštićen Zakonom o lovstvu BiH, kao i istim zakonom u svim državama naše regije te i u Europi.

„Time što je ubijen ris, nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njezinih prirodnih dobara, koja pripadaju celom narodu. WWF-u je prioritet zaštita velikih mesojeda čije su populacije u celoj regiji ugrožene gubitkom staništa, nedostatkom hrane i ilegalnim lovom“, istakla je Duška Dimović, direktor WWF programa u Srbiji. Ona je takođe dodala da se zakon koji je na snazi mora sprovesti, a krivci kazniti.

„Problem nezakonitog lova je prisutan u našem regionu. Osim doslednog poštovanja zakona, rešavanje problema zahteva mobilizaciju brojnih zainteresovanih grupa, u prvom redu lovačkih udruženja, podizanje svesti i obrazovanje o značaju zaštite i očuvanja divljih vrsta", izjavio je Boris Erg, direktor IUCN Programske kancelarije za jugoistočnu Europu.

Procenjeno je da je populacija risa u čitavoj Evropi 8000 jedinki. U našem regionu ris se nalazi na Karpatskim i Dinarskim planinama, ima ga i Makedoniji. S obzirom na malu brojnost populacija, svaka jedinka je od izuzetne vrednosti.

Evropska populacija risa je kritičnu tačku dosegla krajem 50-tih godina prošlog veka kada je pala na svega 700 jedinki. Od tada brojne organizacije i institucije koje se bave zaštitom divljih životinja ulažu velike napore kako bi se broj jedinki povećao. Iako se u poslednjih 50-60 godina taj broj povećao na oko 8000, to i dalje nije dovoljno za stabilnu i zdravu populaciju. Porast brojnosti mora da se nastavi i mora da se ukloni svaka direktna pretnja od kojih je najveća krivolov.

DODATNE INFORMACIJE:

Aleksandra Stamenković, WWF Dunavsko-karpatski program u Srbiji
astamenkovic@wwfdcp.org, t: +381 11 3349 479,
m: +381 69 103 0260, wwf.panda.org/serbia

Aleksandra Nešić, IUCN Programska kancelarija za jugoistočnu Europu,
e: aleksandra.nesic@iucn.org, t: +381 11 2272 411, m: +381 63 357 407, www.iucn.org/southeasterneurope
Fojnicki lovci sa ustreljenim risom
© klix.ba Enlarge
Fojnicki lovci sa ustreljenim risom
© radiosarajevo.ba Enlarge
Ustreljeni ris...
© bhindex.com Enlarge