Vlade širom sveta se obavezale da hitno rešavaju problem krivolova | WWF

Vlade širom sveta se obavezale da hitno rešavaju problem krivolovaPosted on 14 February 2014
Mladunce tigra spašeno od krijumčarenja
© James Morgan / WWF
London, 13. februar 2014 – Šefovi država, ministri i predstavnici 46 zemalja, uključujući one najteže pogođene krivolovom i ilegalnom trgovinom divljih vrsta, obavezali su se na preduzimanje hitnih mera kako bi se ovaj problem rešio.

Nakon dva dana pregovora iza zatvorenih vrata Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, doneta je i zajednička deklaracija kojom su se države učesnice obavezale na uklanjanje ilegalnih proizvoda od divljih životinja sa tržišta, jačanje zakonskih okvira, kao i promovisanje održivog razvoja kroz pozitivan angažman lokalnih zajednica.

Konferenciji su prisustvovali i njihova kraljevska visočanstva prinčevi Čarls, Vilijem i Heri.

WWF i TRAFFIC pozdravljaju donošenje “Londonske deklaracije” kao i prepoznavanje posledica koje kriminal u oblasti divljih vrsta biljaka i životinja ostavlja na socio-ekonomski razvoj, prirodu, ali i na vladavinu prava jer u njemu učestvuju organizovane kriminalne mreže koje svojim delanjem podstiču korupciju.

“Vlade koje su danas potpisale Londonsku deklaraciju poslale su snažnu poruku da je kriminal u oblasti divljih vrsta ozbiljan zločin i da mu se mora stati na put. Ilegalna trgovina razara vrste, u njoj i ljudi gube živote, a stabilnost društva biva narušena korupcijom. Ova kriza se ne dešava samo na nacionalnom ili regionalnom nivou, već i na globalnom i zahteva hitno imenovanje posebnog predstavnika Ujedinjenih nacija kako bi se ovaj problem rešio. Sada je na vladama da ispoštuju ono što su obećale i uspostave mehanizme kojima će se boriti protiv ove vrste kriminala”, smatra Heder Sol iz WWF-a u Velikoj Britaniji.

Neke od država učesnica konferencije su i one čije su populacije slonova naročito ugrožene krivolovom – Gabon, Kenija, Tanzanija i Demokratska Republika Kongo. Učestvovale su i zemlje koje predstavljaju i glavne tranzitne tačke slonovače koja se transportuje od Afrike do Azije – Togo, Filipini, Malezija i Kina kao glavno tržište ilegalne trgovine slonovačom. Slično tome, zemlje koje su pogođene ilegalnom trgovinom tigrovih delova tela, takođe su bile učesnice (Indonezija, Mianmar, Rusija, Kina), kao i one u kojima je prisutno krijumčarenje rogova nosoroga (Južna Afrika, Mozambik, Vijetnam).

Sastanku su se pridružili i predstavnici brojnih međuvladinih organizacija koje će igrati veliku ulogu u rešavanju ovog problema uključujući CITES (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore), Interpol, Svetska carinska organizacija, agencije Ujedinjenih nacija, Afrička banka za razvoj, Globalni fond za životnu sredinu i Svetska banka. Neke od ovih organizacija raspolažu sredstvima uz pomoć kojih bi obaveze iz Deklaracije bile sprovedene.

“Londonska deklaracija je jasan poziv zemljama da odigraju svoju ulogu protiv mreža kriminala koje uništavaju jedinstvenu lepotu prirode i podrivaju kako nacionalnu, tako i međunarodnu bezbednost”, izjavio je Stiven Brod, izvršni direktor organizacije TRAFFIC.

“Ključ za pružanje podrške tim naporima je u zajedničkim akcijama koje su usmerene na krajnjeg potrošača u lancu snadbevanja. U tom smislu je smanjenje potražnje za ovim proizvodima suštinski deo tog procesa”, dodao je Brod.


Mladunce tigra spašeno od krijumčarenja
© James Morgan / WWF Enlarge
Učesnici Londonske konferencije
© WWF UK Enlarge
Princ Vilijem na Londonskoj konferenciji
© WWF UK Enlarge
Londonska konferencija
© WWF UK Enlarge