Moja planeta, moja pravila | WWF

Moja planeta, moja pravilaPosted on 24 March 2014
Filip Ćirić - ambasador ovogodišnje akcije Sat za našu planetu
© Dragana Paramentić
Možete ga videti u emisiji na TV B92 Moja kuhinja – moja pravila. Već 20 godina gradi svoje iskutsvo u raznim poznatim restoranima Srbije... Ako ste ikada bili u restoranu Homa na Dorćolu, gde je šef i vlasnik, sigurno ste se zapitali ko je genije koji stoji iza svih delicija u vašem tanjiru. U pitanju je Filip Ćirić, trenutno najaktuelniji kuvar u regionu.

Strast prema kuvanju, kako kaže Filip, datira još od detinjstva. Iako se nije obrazovao u “skupim, inostranim školama za kuvare”, njegovi recepti, uglavnom nastali iz glave, apsolutno pariraju onima iz opusa najpoznatijih svetskih kuvara.

Kažu da su ruke dobrog kuvara baš kao i ruke umetnika. Kuvarsko umeće često se poredi sa umetnošću, a umetnici su oni koji nam skreću pažnju na stvari i pojave o kojima ne razmišljamo.

Baš zbog toga, Filip Ćirić je ovogodišnji ambasador akcije Sat za našu planetu, koju će u Srbiji 29. marta s početkom u 20.30h na sat vremena, po šesti put, organizovati WWF – Svetski fond za prirodu.

Ambasador ovogodišnjeg Sata za našu planetu smatra da svaki pojedinac može učiniti mnogo: Svi možemo dati mali doprinos planeti. Počnite od sitnih, svakodnevnih navika – od smanjenja upotreba kesa, pa do kupovine hrane od lokalnih uzgajivača.

U našem restoranu često odgovaramo upitima za hranu bez mesa. Gostima se sviđa ideja da pored osnovne ponude u meniju mogu imati savršeno ukusan obrok i bez mesa, kao i da sirova hrana nudi poseban doživljaj obroka.

U okviru akcije Sat za našu planetu, restoran Homa na Dorćolu, organizovaće romantičnu večeru uz sveće. Kao i obično, najlepše stvari se dešavaju u mraku!

Za romantične duše koje žele da se priključe akciji iz svog doma, Filip predlaže recept za pačeći batak konfit sa pireom od celera i glazurom od crnih tartufa. Za one koje su se opredelili da svoje kulinarske sposobnosti oprobaju bez upotrebe mesa, predlažemo im salatu sa homoljskim sirom. Prijatno!

RECEPTI:

"Škripavac”- zapečen koziji sir na krostinima sa senfom i medom u mix salati sa orasima i grožđicama

Odaberite što više različitih vrsta salata.

Napravite krem od senfa i meda: 2 kašike senfa, 1 kašika meda, par kapi vinskog sirćeta, so i biber po ukusu.

Za dresing za salatu je potrebna supena kašika slatkog aćeta iz Modene i 2 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu. Umešati sve žicom za mućenje da bi postigli kremasti preliv.

20 grama oraha isušiti u rerni na 80 stepeni – peći 5 minuta. Suvo grožđe potopiti u slatkom kuvanom vinu sa karanfilićem na par minuta da nabubri.
Filip Ćirić - ambasador ovogodišnje akcije Sat za našu planetu
© Dragana Paramentić Enlarge
“Škripavac”- zapečen koziji sir na krostinima sa senfom i medom u mix salati sa orasima i grožđicama.
© Restoran Homa Enlarge