Zaustavlje​n projekat regulacije Dunava na granici Srbije i Hrvatske | WWF

Zaustavlje​n projekat regulacije Dunava na granici Srbije i HrvatskePosted on 08 April 2014
Gornje Podunavlje
© Boris Erg
Beograd, 7. april 2014 - WWF pozdravlja odluku Ministarstva zaštite životne sredine i prirode Republike Hrvatske da zaustavi planirani projekat regulacije Dunava. Ovaj deo Dunava, ukupne dužine 53km, proteže se duž granice između Srbije i Hrvatske i već duže vreme je pod pritiskom Agencije za vodne puteve Republike Hrvatske da bude regulisan radi unapređenja plovidbe. Takav projekat bi bitno ugrozio vlažna staništa od međunarodnog značaja: Park prirode Kopački rit u Hrvatskoj, ali i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje u Srbiji. „Stopiranje projekta regulacije Dunava i očuvanje ovih vlažnih područja od međunarodnog značaja predstavlja veliki korak u zaštiti prirode“, smatra Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji.

Ovakva odluka Ministarstva zaštite životne sredine i prirode Republike Hrvatske rezultat je zajedničkih aktivnosti međunarodnih organizacija za zaštitu prirode: WWF-a, EuroNatur-a, Birdlife International, Wetlands International, kao i lokalnih organizacija civilnog društva. Zajedno sa brojnim partnerima, WWF već godinama upozorava na štetnost predviđenih radova naglašavajući važnost ekosistema Dunava i njegovih vlažnih staništa.

Planiranim regulacijama Agencija za vodne puteve ugrozila bi zaštićena područja u Podunavlju koja predstavlju samo srce Evropskog Amazona i najbolja su prirodna zaštita od poplava. U samo mesec dana, ove organizacije su 2012. godine prikupile više od 20.000 potpisa i predali peticiju tadašnjoj ministarki zaštite životne sredine i prirode Mireli Holi uz molbu da Vlada ne dozvoli uništavanje Dunava. Evropska komisija i Evropski parlament su se suprotstavili projektu regulaciji, jer u suprotnosti sa zakonima EU.

Gornje Podunavlje u Srbiji i Kopački rit u Hrvatskoj sa susednim prekograničnim plavnim područjima u Nacionalnom parku Dunav-Drava u Mađarskoj predstavljaju najvredniji deo budućeg UNESCO prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav” koji se prostire kroz pet zemalja na ukupnoj površini od 800 hiljada hektara. “Stoga odustajanje od preskupih, po prirodu štetnih i potpuno nepotrebnih regulacija predstavlja odličnu vest za zaštitu prirodnih vrednosti i održivi ekonomski razvoj ovog područja”, dodala je Duška Dimović.

Odluka Agencije za vodne puteve da odustane od projekta odlična je vest za prirodu Evropskog Amazona. Zajedno sa svojim partnerima, WWF se nada da će vlade država budućeg rezervata biosfere, umesto regulacija, obratiti više pažnje na potrebne restauracije vlažnih staništa.
Gornje Podunavlje
© Boris Erg Enlarge