Fruška gora i Gornje Podunavlje na korak bliže Evropskoj povelji za održivi turizam | WWF

Fruška gora i Gornje Podunavlje na korak bliže Evropskoj povelji za održivi turizamPosted on 04 June 2014
Žuti lokvanj u Gornjem Podunavlju
© Boris Erg

Verifikatorka Europark federacije od ponedeljka obilazila SRP Gornje Podunavlje, a danas započinje obilazak NP Fruška gora

NERADIN, 4. jun 2014 – Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora ove nedelje posećuje Europarkova verifikatorka Marja van Loef, koja će na osnovu viđenoga i strategije koju je dobila još u februaru, prilikom nominacije tih zaštićenih područja za Evropsku povelju za održivi turizam, sa svojim stručnim timom doneti odluku da li će ovo biti prva dva zaštićena područja u Srbiji koja će dobiti ovu prestižnu povelju, saopšteno je danas u Neradinu na Perkovom salašu, prvom mestu u NP Fruška gora koje je van Loef posetila, nakon povratka iz Gornjeg Podunavlja koje je obilazila od ponedeljka.

„Veoma mi je drago što sam u Srbiji kao Europark verifikator u Gornjem Podunavlju i Fruškoj gori, prva dva zaštićena područja u Srbiji koja će biti verifikovana po principima održivog turizma. Održivi razvoj u turizmu je bitan jer uzima u obzir životnu sredinu, ljude i privredu. Posebno je bitno da se u ovim inicijalnim fazama razvoja turizma postave visoki standardi jer se na taj način daje primer i ostalim parkovima da slede ove principe“, istakla je van Loef u sredu novinarima nakon dolaska u NP Fruška gora iz Sombora.

Zaštićena područja su u proces nominacije za povelju ušli kao deo WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, nakon što su osnovali Forum za turizam svih zainteresovanih strana te napravili akcioni plan i strategiju turizma za period od pet godina. Nominacije su predali pre tri meseca.

„Naš region je neopisivo mesto, a održivi turizam je neophodan za opstanak fenomenalnog biodiverziteta koji nalazimo u našim parkovima. Srećan sam što smo kroz 'Parkove Dinarskog luka' nominovali pet parkova za povelju. Dobijanje povelje odlična je prilika za celi region: parkovi se povezuju, kao i poslovni partneri i svi zajedno radimo na promociji regiona kao destinacije na kojoj želimo kvalitetne turiste. Nameravamo da do kraja godine nominujemo još najmanje pet zaštićenih područja iz regiona“, rekao je dr. Deni Porej iz WWF-a Mediterana.

Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje će se dobijanjem povelje upisati na mapu svetski priznatih parkova kao što su parkovi Provanse ili Velike Britanije. „Ova potvrda nam neopisivo mnogo znači. Naporno smo radili da ispunimo sve uslove za dobijanje povelje i srećan sam da je verifikatorka prepoznala naš trud“, kaže Miljan Velojić, koordinator iz JP Vojvodinašume.

„Naša vizija je promovisanje raznovrsnosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji kroz integralni turistički proizvod uz snažnu lokalnu zajednicu ka očuvanju biodiverziteta, razvoju održivog turizma i međunarodne prepoznatljivosti.Unapređujemo zaštitu prirode i održivi turizam kroz edukaciju, kreiranje turističkog proizvoda, uređenje i promociju lokaliteta a sve sa ciljem dobrobiti lokalne zajednice i očuvanja prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti Nacionalnog parka Fruška gora“, izjavio je Radovan Durutović, direktor Nacionalnog parka Fruška gora.

Glavni cilj povelje za održivi turizam je povećati kvalitet usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku. Održivi turizam zadovoljava potrebe sadašnjih turista i domaćina, a štiti i poboljšava prilike za budućnost. To je način upravljanja svim resursima tako da su ekonomske, socijalne i estetske potrebe turista zadovoljene, a istovremeno zadržan kulturni identitet, bitni ekološki procesi i biodiverzitet. Turizam je jedan od glavnih ekonomskih pokretača, a dobijanje povelje za održivi turizam nezamislivo je bez partnerstva i dobre saradnje sa svim korisnicima parka.

Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora jedina su zaštićena područja u Srbiji koja su nomininovana za dobijanje povelje za održivi turizam zajedno sa još tri zaštićena područja iz regiona: NP Una (BiH), PP Lonjsko polje (Hrvatska) i PP Medvednica (Hrvatska). Srbija je prva zemlja koju je verifikatorka posetila. Rezultat njene posete biće saopšten na Evroparkovoj konferenciji u septembru u Irskoj, kada će biti proglašeni parkovi koji dobijaju povelju.

###


BELEŠKA ZA UREDNIKE:
Značaj Europark povelje za održivi turizam:
• Glavni cilj i svrha povelje za održivi turizam je povećanje kvaliteta usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku.
• Održivi turizam zadovoljava potrebe sadašnjih turista i domaćina, a štiti i poboljšava prilike za budućnost. To je način upravljanja svim resursima tako da su ekonomske, socijalne i estetske potrebe turista zadovoljene, a istovremeno zadržan kulturni identitet, bitni ekološki procesi, biodiverzitet i dr.
• Turizam je jedan od glavnih ekonomskih pokretača
• Pametno usmeravanje posetioca – visitor management
• Partnerstvo među svim korisnicima Parka - Forum zainteresovanih strana
• Jačanje lokalne zajednice
• Članstvo u Evropskoj federaciji parkova
• Strategija i akcioni plan za period od 5 godina
Žuti lokvanj u Gornjem Podunavlju
© Boris Erg Enlarge