Bitka za Sutjesku se nastavlja | WWF

Bitka za Sutjesku se nastavljaPosted on 08 August 2014
Bitka za Sutjesku se nastavlja
© WWF
Banja Luka, 30. jul 2014 – WWF se u Banja Luci pridružio lokalnim nevladinim organizacijama u Inicijativi za pokretanje kampanje protiv plana za izgradnju četiri hidroelektrane u srcu Nacionalnog parka Sutjeska, najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji za novinare predstavljeno je pokretanje inicijative i peticije za izmenu Predloga Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Sutjeska, kako bi se sprečila izgradnja hidroelektrana.

Nacionalni park Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi. Plan Vlade Republike Srpske za izgradnju četiri male hidroelektrane u samom srcu Nacionalnog parka ugrožava njegove biološki najvrednije delove kao što su kanjoni i klisure rijeka Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica (najočuvanija prašuma u Europi).

„Nastavkom kampanje i pokretanjem peticije želimo da podstaknemo nadležne institucije da obustave plan izgradnje hidroelektrana i očuvaju ovo područje divljine u srcu Evrope i za buduće generacije. Peticiju pokrećemo tačno godinu dana nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odobrilo Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana na rekama Sutjeska i Hrčavka, nakon čega je Centar za životnu sredinu pokrenuo sudski spor protiv nadležnog ministarstva”, istakla je Nataša Crnković, predsednica Centra za životnu sredinu.

„Razvoj hidroenergetskog projekta u samom srcu nacionalnog parka će ugroziti izvornost prirode, a time i opstanak parka i mogućnosti koje pruža lokalnom stanovništvu. Naime, već samo jedna hidroelektrana može imati značajne negativne uticaje na vodene ekosisteme, te na biljni i životinjski svet koji zavisi od njih, a ovde je reč o 4 hidroelektrane. WWF smatra da bi nacionalni parkovi morali biti zaštićeni od ovakvih destruktivnih infrastrukturnih projekata“, rekla je na konferenciji za novinare Petra Remeta iz WWF-ovog Mediteranskog programa.

Vladimir Stupar iz udruženja Arbor Magna iz Banja Luke je skrenuo pažnju na nedovoljnu uključenost stručnjaka u planiranju upravljanja Nacionalnim parkom Sutjeska. „Mišljenja stručnjaka koji ovo područje istražuju godinama se ignorišu, a to je kada je u pitanju ovako jedinstveno i važno područje, nedopustivo”, istakao je Vladimir Stupar.

Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Wolf iz Foče rekao je da je prostor Nacionalnog parka Sutjeska jedinstveni potencijal za razvoj avanturističkog turizma, te da je kanjoning relativno mlad sport što se tiče Balkana, ali to je sport koji poprima sve više popularnosti. „Kanjon Hrčavke će biti prvi kanjon u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, koji će se upotrebljavati u komercijalne svrhe, odnosno staviti u turističku ponudu. Neshvatljivo je da se napadaju zaštićena područja koja su već ranije opravdano stavljena pod posebni režim zaštite“, dodao je Ikonić.

Prikupljanje potpisa za građansku inicijativu će biti organizovano u 20 gradova u Republici Srpskoj i trajaće sedam dana, s početkom u ponedjeljak 4.8.

Udruženja građana, stručnjaci i pojedinci traže jasno odustajanje od gradnje hidroelektrana i apeluju na sve građane da potpišu peticiju za izmenu Prostornog plana NP Sutjeska i tako pomognu u očuvanju najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini.
Bitka za Sutjesku se nastavlja
© WWF Enlarge