Srbija u mraku 60 minuta | WWF

Srbija u mraku 60 minutaPosted on 19 March 2016
3D maping na Skupštini grada Beograda
© WWF
Beograd, 19. mart 2016 – Tokom akcije WWF Svetskog fonda za prirodu „Sat za našu planetu“ ljudi širom sveta isključili su svetla na jedan sat da bi pokazali kako zajedno možemo ublažiti klimatske promene i doprineti očuvanju prirode. Ove godine preko 450 partnera se uključilo u akciju: gradovi, opštine, javne ustanove, kompanije, škole, organizacije civilnog društva, kao i brojne poznate ličnosti.

Tradicionalna manifestacija koja se već deset godina obeležava širom sveta, a osmi put u Srbiji, okupila je preko 7000 gradova. Beograđani su imali priliku da, pored impresivne i zanimljive 3D projekcije o klimatskim promenama na zgradi Starog dvora, uživaju i u nastupu gospel hora, ali i da ostave kreativne i motivacione poruke podrške akciji na specijalno dizajniranom zidu.

„Želimo da skrenemo pažnju javnosti na nepotrebno i prekomerno korišćenje prirodnih resursa i smanjimo ekološki otisak. Isključivanje svetla na 60 minuta je samo simboličan doprinos akciji, ali svesnom i svakodnevnom uštedom energije, a time i prirodnih resursa, ublažavamo klimatske promene i doprinesimo očuvanju prirode. Građani širom sveta prepoznali su značaj održivog korišćenja energije, i ove godine se rekordan broj zemalja pridružio inicijativi, čak 178 zemalja“, izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF Svetskog, fonda za prirodu u Srbiji.

WWF i NVO Refugijum priredili su lepo iznenađenje i stanovnicima Novog Sada. Oni su na Trgu slobode okupljanjem, gašenjem svetla i paljenjem sveća simbolično pružili podršku inicijativi „Sat za našu planetu“ uz audio vizuelni performans talentovanih, mladih sugrađana. U saradnji sa NVO Prostor, WWF je Nišlijama organizovao prigodan zabavni program – prisutni u amfiteatru na keju mogli su da se opuste uz muzički nastup lokalnog benda, dečiji recital, plesne nastupe i ekološko-edukativnu predstavu učenika osnovne škole.

Akciju „Sat za našu planetu“ podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo, i zaštitu životne sredine, Grad Beograd, Grad Novi Sad i Savez gradova i opština Srbije, kao i mnogobrojne kompanije. Na društvenim mrežama značajnu podršku projektu dale su i brojne poznate ličnosti skrenuvši pažnju javnosti na značaj očuvanja planete.

„Naša generacija je svedok posledica klimatskih promena kako na lokalnom tako i na svetskom nivou, naši sugrađani su direktno pogođeni posledicama poplava sa jedne strane, a sa druge strane ekstremnim sušama u poljoprivredi. Ovom akcijom upozoravamo da je planeta Zemlja naš jedini dom i ako je zajedno ne čuvamo, dovodimo u pitanje opstanak ljudske vrste“, izjavila je Stana Božović, državna sekretarka.

Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda napomenuo je da ohrabruje činjenica da se iz godine u godinu broj učesnika povećava i dodao: „Beograd se i ove godine priključio akciji koju smatramo i globalno i lokalno važnom, jer građanima daje mogućnost da nešto učine za svoj grad i celu planetu. Grad čini sve da gradske i druge institucije bar na sat vremena pogase svetla i uštede energiju, čime ćemo bar malo zaštititi Zemlju od emisije ugljen-dioksida. Kao i uvek, tesno sarađujemo sa nevladinim sektorom, pomažemo i podržavamo sve akcije koje Beograd čine lepšim.“

Milica Stefanović, predstavnica kompanije Coca-Cola takođe je istakla koliko su svakodnevne ljudske navike bitan faktor u rešavanju problema: „Coca-Cola je uz WWF od samog početka obeležavanja ove inicijative u Srbiji, i sjajno je videti koliko brzo se širi i prihvata ideja akcije „Sat za našu planetu“. Zaista, svako od nas, malim promenama svojih navika može da doprinese da naša planeta i dalje bude divno mesto za život!“ Pored partnera kompanije Coca-Cola, agencije New Moment i OH Illussions, u inicijativu „Sat za našu planetu“ uključili su se Maxi, Tempo, Shop&Go, Telenor, DM, Delta City, Tetra Pak, brojni hoteli, restorani, banke i škole.

WWF, Svetski fond za prirodu poziva javnost da svojim odgovornim ponašanjem brine o očuvanju planete, ne samo na dan obeležavanja akcije „Sat za našu planetu“, već i svakog drugog dana.
 
###
 
Dodatne informacije:
Tijana Stojanović, WWF Communications Officer, 069 10 30 260, tstojanovic@wwfdcp.org
 
TV pokrivalice i izjave sa centralne manifestacije koja je odrzana u Beogradu (subota 19. mart 2016. godine u 20:30) mozete da preuzmete od 21:30 sa portala videonet.rs i emitujete na svom programu.
3D maping na Skupštini grada Beograda
© WWF Enlarge
Promeni klimatske promene i posle Sata za našu planetu
© WWF Enlarge
Sat za našu planetu u Beogradu
© WWF Enlarge
Andrej Maričić, ambasador Sata za našu planetu
© WWF Enlarge
Stana Božović, državna sekretarka, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji, Jasmina Murić, savetnica u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda
© WWF Enlarge