Hrvatska i Mađarska uspostavljaju najveće zaštićeno rečno područje u Evropi | WWF

Hrvatska i Mađarska uspostavljaju najveće zaštićeno rečno područje u Evropi

Posted on 08 October 2009
Floodplains of the Danube in Croatia illustrate that Croatia and Hungary signed a declaration to establish a Trans-Boundary UNESCO Biosphere Reserve that will protect their shared biodiversity hotspot along the Mura, Drava and Danube Rivers.
© Mario Romulic
Hrvatska i Mađarska su u mestu Barč u Mađarskoj 17. septembra 2009. godine potpisale deklaraciju za uspostavljanje UNESCO prekograničnog rezervata biosfere koji će štititi njihovu zajedničku biološku raznovrsnost duž Mure, Drave i Dunava. Ovim se otvara put za uspostavljanje najvećeg rečnog zaštićenog područja u Evropi.

Svečanost je održana u graničnom gradu Barč, na mađarskoj strani, u prisustvu premijera Republike Hrvatske i Mađarske.

S obzirom na globalni značaj ovog sporazuma, WWF je istakao da su vodeću ulogu imale Vlade Hrvatske i Mađarske. Tim povodom Lifeng Li, direktor Globalnog Slatkovodnog Programa WWF-a, uručio je nagradu "Lideri za živu planetu".

"Ovaj prekogranični sporazum o zaštiti područja od velikog prirodnog značaja biće podsticaj za regionalnu saradnju, međunarodno razumevanje i održavanje mira - 20 godina posle pada 'gvozdene zavese'", rekao je Džejms P. Lip, generalni direktor WWF International ". To nije samo značajan napredak za region, već dobar primer kako očuvanje prirode može da zbliži države".

Sa retkim, ali velikim močvarnim šumama, rečnim ostrvima, šljunkastim obalama i rukavacima, novo zaštićeno područje obuhvata 500 kilometara duž tri reke i oko 630.000 hektara jedinstvenih prirodnih i kulturnih predela. Zaštićeno područje, koji je proglašeno uz pomoć WWF-a i partnerskih organizacija (npr. Liga za Dravu, Zelena akcija i Euronatur), sada čeka potvrdu UNESCO-a kako bi tokom 2010. godine i zvanično postalo Rezervat Biosfere.

Sporazum, koji su potpisali ministari u Hrvatskoj i Mađarskoj, Božo Biškupić (ministar kulture) i Imrea Sabo (ministar za životnu sredinu i vode) ima potencijal da postane kamen temeljac za rezervat biosfere koji bi se proširo na Srbiju, Sloveniju i Austriju. Ovim bi se stvorio prvi rezervat biosfere u svetu koji bi zajednički delilo pet zemalja.

"WWF pozdravlja ovaj korak vlada Hrvatske i Mađarske, kao veoma važan čin za zaštitu prirodnog blaga Evrope", rekao je Gabor Mađar, direktor WWF-a Mađarske. "Ovaj prekogranični poduhvat između sadašnjih i budućih članica EU je moćan simbol predloženog ujedinjenja Hrvatske sa Evropskom Unijom," izjavio je Andreas Bekman, direktor Dunavsko-Karpatskog programa WWF.

Ovo područje je prirodno stanište najbrojnije populacije belorepana u Evropi i dom je ostalim ugroženim vrstama poput male čigre, crne rode, vidre i kečige. Svake godine više od 250.000 migratornih ptica močvarica borave na ovom području. "Raznovrsnost vrsta u ovom regionu je jedan od najbogatijih u Evropi. Jedino tropske prašume imaju vise različitih vrsta od ovakvih područja", kaže vođa projekta Arno Mol iz WWF-Austrija.

Štaviše, ekosistem reke je od vitalnog značaja za društveno-ekonomsku dobrobit prekogranične regije. To je glavni izvor pijaće vode, prirodne zaštite od poplava, održivog šumarstva, poljoprivrede i ribarstva, ima važnu ulogu u promovisanju eko-turizma, podizanja svesti i edukacije o životnoj sredini u regionu.

"Mi podstičemo Austriju, Sloveniju i Srbiju da se pridruže predloženom rezervatu biosfere i da sa Hrvatskom i Mađarskom upotpune ovaj zeleni pojas koji štiti srce Evrope", naglašava WWF.

Mesto: Grad BARČ / Mađarska, koledžu "Drave Volgыe"
Datum i Vreme: četvrtak, 17. septembar 2009, 12.00 GMT

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Arno Mohl, Project Leader “Danube-Drava-Mura” Biosphere Reserve, WWF Austria
t: +43 1 488 17 233
m: +43 676 83 488 300

Gábor Magyar, CEO of WWF Hungary
t : +0036 1 214 555 4-113
m. +0036 30 351 33 68

Ian Morrison, Media Officer, WWF International
imorrison@wwfint.org, +41 79 874 6853

WWF "Lideri za živu planetu"
Nagrada WWF "Lideri za živu planetu" je međunarodno priznanje koje se dodeljuje osobama na ključnim pozicijama koja su imala značajnu ulogu u očuvanju biodiverziteta i promociji održivog razvoja, i čiji primer služi kao inspiracija drugima.