BICIKLOM IZ AUSTRALIJE DO KOPENHAGENA | WWF

BICIKLOM IZ AUSTRALIJE DO KOPENHAGENAPosted on 12 October 2009
Biciklom od Australije do Danske - borba protiv klimatskih promena
© Ride Planet Earth
Kim Ngajen (Kim Paul Nguyen), Australijanac koji je iz svoje zemlje biciklom krenuo u Kopenhagen kako bi svetskim liderima koji će učestvovati na konferenciji UN o klimatskim promenama skrenuo pažnju na alternativne oblike prevoza, obnovljive izvore energije i neophodnost primene mera za smanjenje emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte, u sredu, 14. oktobra stiže u Beograd.

Ngajen je na put krenuo još 10. avgusta 2008. godine iz Brizbejna. Pošto je obišao Australiju, avionom se prebacio na Istočni Timor, a odatle je, delom na biciklu a delom na feribotu prešao do Malezije i Tajlanda. Put ga, preko Kine, Mongolije, Rusije i kavkaskih republika, vodi do Turske gde počinje poslednja faza vožnje do Kopenhagena.

Na svom putovanju, Kim Ngajen je obilazio zabačena mesta, osetljiva na klimatske promene, a ono što je tamo zabeležio biće prezentovano u Kopenhagenu. On je usput ohrabrivao ljude da mu se pridruže, a to su za sada, učinila još dvojica biciklista.

Za 6. decembar zakazana je velika akcija u kojoj bi trebalo da učestvuju biciklisti širom planete kako bi pokazali masovnost i volju običnih ljudi da učine nešto protiv opasnosti koje nose klimatske promene i izvrše pritisak na svetske lidere koji će dan kasnije u Kopenhagenu početi najvažnije pregovore o novim merama za zaštitu planete.

Svetski fond za prirodu (WWF) kao organizacija koja je u predhodnih nekoliko meseci organizovala akcije sa istom porukom (Sat za našu planetu, Karavan klimatskih promena) pruža punu podršku Kimu Ngajenu i njegovim saputnicima, a za vreme boravka u Srbiji biće njihov domaćin.

U sredu 14.10.2009 u 12:00 , Eko-musketari iz osnovne škole „Drinka Pavlović“ (Kosovska 19) uručiće im poruku o značaju zaštite naše planete koju će oni poneti u Kopenhagen.

Trojica biciklista put prema danskoj prestonici nastavljaju preko Budimpešte, Bratislave, Praga i Berlina.

Više informacija:
www.rideplanetearth.org
facebook: The Ride Planet Earth Challenge

Osobe za kontakt:
Duška Dimović, WWF, 063/381 490, ddimovic@wwfdcp.org
Kim Paul Nguyen, kim@rideplanetearth.orgBiciklom od Australije do Danske - borba protiv klimatskih promena
© Ride Planet Earth Enlarge