Zeleni patrijarh snažno podržava sporazum iz Kopenhagena | WWF

Zeleni patrijarh snažno podržava sporazum iz Kopenhagena

Posted on 23 October 2009
Ecumenical Patriarch Bartholomew, nicknamed the ‘Green Patriarch,’ is a longtime supporter of environmental issues.
© G.Paximedis/WWF Greece
Vrhovni poglavar hrišćanske pravoslavne crkve objavio je izjavu u kojoj poziva svetske lidere da se pridruže njemu i njegovim sledbenicima, kojih ima više od 200 miliona, u pružanju podrške donošenju jednog jakog i pravednog klimatskog sporazuma u Kopenhagenu decembra ove godine.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je zbog svoje dugogodišnje podrške pitanjima zaštite životne sredine dobio nadimak "zeleni patrijarh", poziva političke vođe koje učestvuju u klimatskim pregovorima ove nedelje u Bangkoku da postignu saglasnost oko čvrstih i pravednih mera za ublažavanje klimatskih promena pred Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja će se ovog decembra održati u Kopenhagenu.

Vartolomej je jedan od mnogih verskih lidera iz različitih denominacija koji svojim učenjima i aktivnostima doprinosi podizanju ekološke svesti. Prošle godine, u više od 400 džamija u Maleziji održane su propovedi sa akcentom na pitanju očuvanja kornjača i potrebi za boljom zaštitom divljih vrsta u toj zemlji.

“Ostvarenje dobrog sporazuma u okviru međunarodnih pregovora u Kopenhagenu ne predstavlja samo moralni imperativ za očuvanje Božjeg stvaranja,” rekao je patrijarh Vartolomej u saopštenju objavljenom ove nedelje.

“Već predstavlja i put ka ekonomskoj i socijalnoj održivosti. Preduzimanje mera protiv klimatskih promena ne treba shvatiti kao finansijski teret već kao važnu priliku za zdraviju planetu, od značaja za čitavo čovečanstvo, a naročito za zemlje koje zaostaju sa ekonomskim razvojem. Molimo se za postizanje najboljeg mogućeg međunarodnog sporazuma na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu, tako da industrijski razvijene zemlje preuzmu plemenitu obavezu ukupnog smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 40 procenata do 2020. god., u poređenju sa nivoima iz 1990. god., kao i za pružanje značajne finansijske podrške zemljama u razvoju”.

Vaseljenska patrijaršija je najviši organ pravoslavne crkve i nalazi se u Istambulu, Turska.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je duhovni vođa za otprilike 300 miliona pravoslavnih vernika širom planete. Od kada je izabran u oktobru 1991. god., Vartolomej je često u javnosti govorio o moralnom imperativu da se zaštiti životna sredina, u skladu sa Vaseljenskom patrijaršijom u Carigradu.

Dimitris Karaveljas, izvršni direktor u WWF - Grčka, pozdravio je izjavu Patrijarha, rekavši: “Poziv na snažnu političku posvećenost borbi protiv klimatskih promena, koji je uputio vrhovni poglavar pravoslavne crkve, predstavlja veoma jasnu poruku. Vreme je da svetski lideri čuju ovu ekumensku poruku i postignu obavezujući klimatski sporazum tokom Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja će se ovog decembra održati u Kopenhagenu.”