Evropske škole za prirodu | WWF

Evropske škole za prirodu

Posted on 25 October 2009
Ekskurzija biciklom - Evropske škole za život planete (ESFLP)
© C.Roland, WWF
Beč/Illmitz, 23. oktobar 2009 – Juče je dat signal za početak drugog kruga kampanje za međunarodno školsko okruženje koju su pokrenuli WWF i ERSTE fondacija. Učenici i nastavnici iz deset evropskih zemalja su pod nazivom “Evropske škole za život planete - preduzimanje zajedničke akcije za životnu sredinu Evrope” učestvovali na otvaranju koje je održano u Austriji i tom prilikom predstavili svoje ideje za projekat očuvanja prirode baveći se temama “Ekološki trag” i “Dunav”. Cilj je da đaci realizuju svoje ideje do kraja školske godine kada će se vršiti izbor za najbolji projekat. “Tokom protekle školske godine održane su značajne aktivnosti poput kampanje pod nazivom "đaci uče đake", zatim pozorišne predstave, izložbe i ulični događaji”, izjavio je Ulrike Petschacher, vođa programa ekološkog obrazovanja u WWF Austrija. “Jedva čekamo da vidimo koje će ideje biti realizovane tokom druge runde ove kampanje.”

Trideset timova, koje čine đaci i nastavnici iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine, učestvovalo je na jednonedeljnom otvaranju koje je održano u Nacionalnom parku u Illmitz-u u austrijskoj regiji Seewinkel. Kroz radionice i aktivnosti na otvorenom, stručnjaci iz WWF-a upoznali su đake, uzrasta od 12 do 17 godina, i njihove nastavnike sa temama projekta ‘Dunav – Evropska linija života’ i ‘Ekološki trag – Globalne posledice potrošnje’.

"Glavni cilj ovogodišnjeg kruga projekta jeste ‘Aktivno građanstvo’," rekao je Petschacher. “Želimo da pokažemo đacima kako da aktivno učestvuju, izraze svoje mišljenje u javnosti i motivišu druge na učešće.” I uloga nastavnika je ove godine nešto izmenjena. Oni će pružati podršku đacima samo kao instruktori projekta, dok je sprovođenje ideja isključivo stvar đačke kreativnosti.

Napredak projekata za očuvanje prirode moći će da se prati preko javno dostupnog interaktivnog weblog-a na kojem će đaci razmenjivati iskustva i čuvati svoje dnevnike projekata, fotografije i video zapise. Đaci, nastavnici i svaki posetilac ovog sajta moći će da da svoj komentar na bilo koju projektnu aktivnost.

“ERSTE fondacija učestvuje u kampanji ‘Evropske škole za život planete’ u cilju obogaćivanja prekograničnih obrazovnih projekata sa akcentom na očuvanju životne sredine”, izjavio je Boris Marte, član Odbora ERSTE fondacije. “Podrška obrazovanju znači ozbiljno shvatanje evropske budućnosti. Razmena osećanja po pitanju ekoloških problema u okviru jednog međunarodnog projekta jeste iskustvo od trajnog značaja za omladinu i njihove nastavnike.

Iz Republike Srbije učestvovali su đaci i nastavnici iz sledećih škola:

"Ivo Andrić" - Beograd
"Drinka Pavlović" - Beograd
"Milan Rakić" - Medoševac

Za detaljnije informacije posetite www.foralivingplanet.eu

Kontakt:
Mag. (FH) Lisa Simon, WWF predstavnik za štampu, Tel.: +43-1-488 17 215, mob.: +43 676 83 488 215, e-mail: lisa.simon@wwf.at
Mag. Maribel Königer, ERSTE fondacija, Tel.: +43-50100-15453, mob.: +43-50100-615453,
e-mail: maribel.koeniger@erstestiftung.org

Ekskurzija biciklom - Evropske škole za život planete (ESFLP)