Video kamere snimile prve kadrove tigrice i mladunaca u divljini Sumatre | WWF

Video kamere snimile prve kadrove tigrice i mladunaca u divljini SumatrePosted on 07 January 2010
Panthera tigris sumatrae Sumatran tiger Three young cubs.
Panthera tigris sumatrae Sumatran tiger Three young cubs.
© Alain Compost / WWF
Džakarta, Indonezija – Montirane kamere sa senzorima duboko u džungli Sumatre snimile su prve kadrove retke ženke sumatranskog tigra sa mladuncima, dajući istraživačima jedinstven uvid u ponašanje ovih životinja u divljini.

Nakon mesec dana rada, posebno dizajnirane video kamere postavljene od strane istraživača WWF-Indonezije sa namerom da zabeleže tigrove u sumatranskoj džungli, konačno su snimile ženku i njene mladunce kada su prišli da onjuše i osmotre montiranu kameru.

Procenjuje se da u divljini opstaje samo 400 sumatranskih tigrova, i ovi primerci su pod konstantnim pritiskom nemilosrdnog krivolova i narušavanja staništa. Nakon pet godina istraživanja tigrova i korišćenja kamera koje se aktiviraju nakon stimulacije senzora telesnom toplotom ili pokretom, ovo su prve slike tigrice sa mladuncima.

"Mi smo ipak veoma zabrinuti zbog činjenice da se teritorija na kojoj se nalaze tigrica i mladunci koristi za od strane dve svetske kompanije za potrebe proizvodnje papira, plantaže palminog ulja kao da postoji nelegalna seča šuma. Da li će ovi mladunci moći da prežive do polne zrelosti u ovakvom okruženju? ", rekla je Karmila Parakasi, vođa istraživačkog tima za sumatranske tigrove WWF-Indonezije.

Otkriće se desilo u trenutku kad se WWF priprema za pokretanje svojevrsne kampanje 14. februara 2010. godine, upravo u periodu koji se podudara sa početkom godine tigra po kineskom kalendaru.

Jednogodišnja kampanja „Tx2: Duplo ili ništa“ ima za cilj poboljšanje zaštite tigrova kroz visoki stepen političkog angažovanja šefova država na samitu posvećenom tigrovima u septembru u Vladivostoku, u Rusiji gde će domaćin biti premijer Vladimir Putin. Ovaj samit podržaće WWF i drugi partneri Globalne inicijative za tirove, uključujući i Svetsku banku.

"Želimo da promenimo tok programa zaštite tigrova", rekao je Majk Baltzer, vođa globalne inicijative za tigrove WWF. "Nije ovo samo pitanje sprečavanja izumiranja tigrova, nego već i udvostručavanja brojnog stanja populacija u divljini do 2022. godine"

Sa vrlo malim brojem tigrova u divljini, oko 3200 primeraka, i sistematskim pokušajima da se ova vrsta istrebi u širom Azijie, mnogo toga još mora da se uradi da ova harizmatična vrsta i ikona azijske biološke raznovrsnosti, kulture i ekonomije ne nestane zauvek.Pored snimka tigrice i mladunaca, video kamera je takođe zabeležila snimke mužijaka sumatranskog tigra i njegovog plena, divlje svinje i jelena, kao i mnoge druge vrste kao što su tapiri, makaki majmuni, bodljikava prasad i cibetke.

Infracrvene kamere, koje se aktiviraju u trenutku detekcije telesne toplote životinje neposredno ispred njih, postale su vrlo korisno sredstvo za identifikaciju oblasti u šumama koje tigrovi koriste, kao i za identifikaciju pojedinačnih životinja radi praćenja populacije. WWF je postavio na desetine kamera širom centralne sumatranske provincije Riau.

Parakasi i njen tim su prvi put slikali tigricu i njene mladunce u julu 2009. godine uz pomoć fotoaparata sa senzorima. Fotografije, međutim, nisu bile dovoljno jasne.

"Nismo bili sigurni koliko je mladunaca bilo", rekla je ona.

Video kamere sa senzorima su naknadno montirane u septembru na istoj lokaciji da bi razjasnili prvobitno otkriće.

Tim za istraživanje tigrova WWF postavio je četiri video kamere duž poznatih putanja koje tigrovti koriste u šumovitom "koridoru za divlje životinje", koji omogućava da se životinje kreću između dva zaštićena područja u centralnoj Sumatri - Rimbang Baling rezervat u Riau i Bukit Tigapuluh Nacionalni park u pokrajnama Riau i Jambi.

"Kada ovi mladunci budu dovoljno odrasli i napuste svoju majku, što će se uskoro i desiti, oni će morati da uspostave sopstvene teritorije", rekao je Ijan Kosasih, direktor programa za šume WWF Indonezija. "Gde će ići? S obzirom da su se staništa tigrova smanjila i da su okolna šumska područja posečena, tigrovi će sa velikom teškoćom izbegavati susrete sa ljudima. To će biti vrlo opasno za tigrove, ali i za ljude."

"Sa jasnim naučnim dokazima o prisustvu tigrova u ovoj oblasti, WWF predlaže da se formalno uspostavi zaštićen koridor za divlje životinje između šumsih oblasti Rimbang Baling i Bukit Tigapuluh", rekao je Kosasih.

WWF takođe apeluje na kompanije koje posluju u ovoj oblasti - Sinar Mas/APP i APRILA - kao i plantaže palminog ulja da pomognu u očuvanju i zaštiti svih šuma od visoke vrednosti za očuvanje prirode pod njihovom kontrolom, koje takođe predstavljaju stanište tigrova i ostalih ugroženih vrsta.

Za dodatne informacije:

1. Video snimci se mogu skinuti sa: http://www.vimeo.com/8351982

Za više informacija, posetite www.savesumatra.org

2. Istraživačke aktivnosti vezane za tigrove od strane WWF Indonezije sprovede se od 2004. godine i fokusirane su na predeo Tesso Nilo Bukit Tigapuluh, koja delom čine četiri zaštićenim područjima. Do novembra 2009. godine, tim je iskoristio 1169 fotografska filma iz kojih je proisteklo 300 fotografija sumatranskih tigrova i 8916 fotografija i drugih vrsta divljih životinja.

3. Globalna inicijativa za tigrove (Global Tiger Initiative- GTI) je udruženje vlada, međunarodnih agencija, civilnog društva i privatnog sektora, ujedinjenih povodom spašavanja divljih tigrova od izumiranja. Za više, posetite www.globaltigerinitiative.org

Kontakti:

Karmila Parakkasi, vođa istraživačkog tima WWF-Indonesia’s za sumatranske tigrove, m + 62 8117510735

Desmarita Murni, WWF-Indonesia’s Communications Manager, m +62 811793458, dmurni@wwf.or.id
Panthera tigris sumatrae Sumatran tiger Three young cubs.
Panthera tigris sumatrae Sumatran tiger Three young cubs.
© Alain Compost / WWF Enlarge
tiger tigers camera trap
Karmila Parakkasi the coordinator of WWF-Indonesia's Tiger Research Team checking camera trap installed in Tesso Nilo National Park, Riau Province, Indonesia
© WWF-Indonesia / Des Syafrizal Enlarge