Gubitak biodiverziteta koštaće Evropu 1.1 trilion evra godišnje u 2050. god. osim ako EU odmah ne usvoji jedan ambiciozan cilj | WWF

Posted on 19 January 2010
2010 is the UN Year of Biodiversity.
© CBD
Biodiverzitet je globalni problem i kao i klimatske promene nema granica. Evropska komisija priznaje da biodiverzitetu, kao “prirodnom kapitalu sveta”, “preti ozbiljna opasnost” i da “zajedno sa klimatskim promenama, gubitak biodiverziteta predstavlja najkritičniju globalnu pretnju životnoj sredini i dovodi do značajnih ekonomskih i socijalnih gubitaka”; pa ipak još uvek okleva da zauzme snažan stav.

Gubitak biodiverziteta i klimatske promene su dve strane istog novčića, te je besmisleno rešavati jedan problem bez drugog – treba ih rešavati zajedno. Na skali prioriteta EU, značaj prirode u smislu očuvanja biodiverziteta treba da bude izjednačen sa klimatskim promenama. Ukoliko ne bude tako, a aktuelni trend uništavanja prirode na kopnu se nastavi, Evropu će to koštati oko 1.1 trilion evra godišnje u 2050. god., ili gotovo 4% BDP-a EU¹.

“Aktuelni trend gubitka biodiverziteta je od 100 do 1000 puta veći od normalne stope¹, ne ostavljajući nam ni vremena ni prostora za alternative i dvosmislene reči: Evropska unija mora da pokaže najviši nivo ambicije i odgovornosti kako bi zagarantovala očuvanje našeg prirodnog kapitala i obezbedila socijalnu i ekonomsku dobrobit za buduće generacije. Naš cilj treba da bude zaustavljanje gubitka biodiverziteta i povraćaj usluga ekosistema u EU ne ‘u najvećoj mogućoj meri’ već “u potpunosti do 2020. god.”, kaže Andreas Baumüller, zadužen za politiku biodiverziteta pri kancelariji WWF za evropsku politiku (WWF European Policy Office).

WWF čvrsto zahteva od Španije da tokom predsedavanja Evropskom unijom vodi progresivnu politiku biodiverziteta koja uključuje:

- ambiciozne, merljive ciljeve i potciljeve biodiverziteta u različitim oblastima (npr. ribarstvo, šume i reke), uz jasne indikatore kako bi se pratilo i obezbedilo ispunjenje ciljeva;
- direktnija sredstva za očuvanje prirode u cilju zaštite i upravljanja kopnenim i vodenim staništima Natura 2000;
- odgovarajuća integracija pitanja biodiverziteta u sve relevantne oblasti (npr. oblast energije i klime).

WWF traži od Komisije da u martu državnim čelnicima predloži jasan set indikatora i da se usvoji isključivo najambiciozniji “cilj biodiverziteta za period posle 2010. god.”, uključujući i indikatore.

Detaljnije informacije:
Andreas Baumüller, zadužen za politiku biodiverziteta, WWF European Policy Office, +32 (0)2 740 0921, Mob: +32 (0)489 540 786, e-mail: abaumueller@wwfepo.org
Stefania Campogianni, odnosi s medijima, WWF European Policy Office, Tel. +32 (0)2 743 88 15, Mob: +32 (0)499 539736, e-mail: scampogianni@wwfepo.org

Literatura:
1. COPI Studija 2007, autori Braat i Ten Brinck