Tri nosoroga dnevno ugine zbog krivolova | WWF

Tri nosoroga dnevno ugine zbog krivolovaPosted on 28 February 2017
Statistika krivolova na nosoroge
© WWF/ South Africa
Odeljenje za zaštitu životne sredine južne Afrike saopštilo je da je tokom 2016. godine u zemlji ubijeno 1.054 nosoroga. Ovaj podatak pokazuje pad u odnosu na 2014. godinu, kada je ubijeno 1.215 nosoroga i 2015. godinu, kada je ubijeno 1.175 nosoroga.

Dodatni napori koji su sprovedeni u Nacionalnom parku Kruger, jednom od najvećih afričkih rezervata i doma najveće svetske populacije belog nosoroga, takođe su doveli do pada broja ubijenih nosoroga. Godine 2015. broj ubijenih nosoroga je iznosio 826, a u 2016. je ovaj broj pao na 662 (smanjenje od 20%) uprkos rastućem broju prijavljenih upada u park prirode.
Dr Džo Šo programski menadžer za nosoroge u Južnoj Africi, komentariše: „Prošla je decenija od prvog porasta krivolova u južnoj Africi i ogroman napor je uložen u zaštitu nosoroga. Teret na onima koji rade na rešavanju ovog problema u regionu je ogroman. Posvećeni zaštitari prirode branili su divlje životinje, uz veliki lični trošak. Dok vojni stil intervencija može obezbediti pobedu u kratkom roku, dugoročno rešavanje problema podrazumeva velike finansijske i društveno-ekonomske troškove kako za ljude koji žive u blizini zaštićenih područja tako i za organizacije koje se bave zaštitom prirode.“

Međutim, uprkos pozitivnim podacima, populacije nosoroga su i dalje veoma blizu donje granice.
Najnoviji podaci takođe pokazuju da su kriminalne grupe povećale svoje aktivnosti, kao odgovor na osnaživanje zakonskih okvira u Južnoj Africi. Ključne populacije nosoroga u KvaZulu-Natal, naročito su bile na udaru krivolovaca, gde je ubijen 161 nosorog, što je povećanje od 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Dr Margaret Kinerd, šefica odseka za divlje životinje u centralnoj kancelariji WWF-a ističe: „Ne možemo pobediti u borbi protiv krivolova bez rešavanja zahteva za proglašenje nezakonitosti upotrebe roga nosoroga. Nedostatak globalne akcije za kontrolu međunarodne ilegalne trgovine divljim životinjama onemogućuje rad ljudi koji štite nosoroga na terenu. Pored toga što se preduzimaju napori protiv krivolova na nacionalnom nivou, moramo oštrije sprovoditi zakone i krivično goniti ljude umešane u trgovinu i upotrebu roga nosoroga, posebno u zemljama gde su njihovi kupci, kao što je Vijetnam.

„Korupcija nastavlja da ometa napore na svim nivoima. Ove godine će se realizovati konkretnija partnerstva između udruženja za zaštitu prirode i agencija za borbu protiv korupcije, kako bi se produbilo razumevanje korupcije i osmislile strategije za njeno ublažavanje.“
 
Statistika krivolova na nosoroge
© WWF/ South Africa Enlarge
Killings continue unabated in first days of 2011. Rhino poaching averages nearly one per day in 2010
© topnews.mn Enlarge
rhino poaching
rhino poaching
© AP Enlarge